Sládek podal dovolání proti trestu za předlužení SPR-RSČ

Brno - Předseda republikánské strany (SPR-RSČ) Miroslav Sládek podal v kauze předlužení strany dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Exposlanec Sládek se tak brání proti dvouletému podmíněnému trestu s tříletou zkušební dobou, který mu uložil Obvodní soud pro Prahu 9 a poté potvrdil Městský soud v Praze.

Sládek tvrdí, že se žádný trestný čin nestal. Požaduje, aby NS zrušil rozhodnutí městského soudu, a případně také verdikt obvodního soudu. Nelze předjímat, za jak dlouho NS rozhodne. Většinou to trvá několik týdnů až měsíců, výjimečně i několik let.

Sládek a bývalý místopředseda republikánů Martin Smetana uzavřeli od června do srpna 2000 jménem SPR-RSČ přes 50 pracovněprávních smluv s různými lidmi. Mimo jiné například i s někdejším členem revizní komise strany a současným předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem.

Republikánům tak vznikly nové závazky ve výši 7,9 milionu korun, které pak byly přednostně uspokojeny v konkurzu na majetek strany. V době uzavírání smluv přitom Sládek a Smetana podle soudů věděli, že strana nemá dostatek finančních prostředků na krytí do té doby vzniklých závazků ve výši nejméně 40 milionů korun. SPR-RSČ měla finanční potíže dlouhodobě - o značnou část příjmů přišla, když neuspěla ve volbách v roce 1998 a musela opustit sněmovnu. Problémy vyvrcholily prohlášením konkurzu v únoru 2001.

V letošních sněmovních volbách získalo Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa 0,03 procenta hlasů. Stranu podpořily necelé dvě tisícovky voličů. Sládek jako lídr v Libereckém kraji dostal jen asi 200 přednostních hlasů.