Přes Roztoky pojedou vlaky pomalu ještě týden

Roztoky u Prahy – Přes Roztoky na železniční trati z Prahy do Ústí nad Labem budou vlaky projíždět velmi pomalu ještě týden. Oprava zabezpečovacího zařízení, které ve čtvrtek shořelo, potrvá nečekaně dlouho, podle Správy železniční dopravní cesty je totiž zcela zničené a bude nutné zcela ho vyměnit. Zatím by měla společnost AŽD nainstalovat provizorní náhradní zabezpečení, to by ale mělo být k dispozici až příští pondělí.

Po zprovoznění provizorní náhrady budou moci vlaky jezdit plnou rychlostí, v Roztokách ovšem budou v provozu pouze tři koleje. Přesto půjde o zásadní zlepšení. V současnosti jezdí soupravy úsekem bez funkčního zabezpečení 40kilometrovou rychlostí, u nefunkčních přejezdů musí zpomalit na 10 kilometrů za hodinu.

Vlaky tak při průjezdu přes roztocké nádraží a především při jízdě přes nefunkční přejezdy v jeho okolí nabírají zpoždění 15 až 20 minut. V provozu ovšem zůstávají všechny dálkové linky, zrušeno je několik regionálních spojů mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou. Městská linka S41 z Prahy-Libně do Roztok je ukončena již v Bubenči, kde musí cestující přestoupit do autobusu.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)

Pro cestující začíná být trať z Prahy do Ústí prokletá. Již na přelomu června a července po vykolejení vlaku v Ústí nad Labem jezdily vlaky po části trati pomalu, navíc je přetahovaly dieselové lokomotivy. Spoje tak rovněž nabíraly asi čtvrthodinová zpoždění.