Za volant už v 17 letech - chce německá vláda

Berlín – Po Německu se možná budou od příštího roku prohánět auta, jejichž řidiči budou pouze sedmnáct let staří. Snížení věkové hranice potřebné k získání řidičského průkazu schválila dnes spolková vláda, návrhem zákona se ale ještě bude muset zabývat parlament. Nejmladší řidiči by podle vládního návrhu ale nemohli jezdit bez omezení, před završením osmnáctého roku života by s nimi do vozu vždy musel usednout zkušenější řidič, jehož jméno předem oznámí úřadům.

Spolkové ministerstvo dopravy přišlo s nápadem na snížení minimálního věku pro získání řidičského průkazu už v roce 2004, od té doby řízení nezletilých pod dohledem ostřílenějších šoférů testovalo. Podle Úřadu pro bezpečnost na silnicích byl tento program úspěšný, při jízdách sedmnáctiletých výrazně ubylo nehod a jejich způsob jízdy byl bezpečnější. I po osmnáctých narozeninách, kdy už mohli jezdit sami, se tito řidiči chovali na silnicích lépe než jejich vrstevníci bez předchozí zkušenosti.

Pokud parlament návrh schválí, budou sedmnáctiletí řidiči moci usednout za volant pouze pod dohledem některého z pěti předem vybraných řidičů nejméně s pětiletou zkušeností, z nichž všichni musejí být starší 30 let. Mladí lidé také nebudou moci řídit, pokud nasbírají více než tři trestné body. Běžná hranice, při které je zabaven řidičský průkaz, přitom v Německu činí osmnáct bodů.

Po zkušenostech z testovacího programu věří ministerstvo dopravy, že se snížením věku potřebného k získání řidičského průkazu sníží nehodovost. Mladí řidiči do 24 let způsobují v Německu čtvrtinu všech havárií, absolventi zkušebního programu jich přitom zavinili podstatně méně.