E-Sbírka nabídne zdarma aktuální znění zákonů i s novelizacemi

Praha - Vláda schválila věcný záměr elektronizace legislativy a vzniku elektronické Sbírky zákonů. Lidem to umožní najít na internetu aktuální znění zákonů ve sbírce autorizované státem. Po dnešním jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Občané by podle něj měli ve dvou provázaných systémech najít jak zákony a mezinárodní smlouvy, tak i aktuální informaci o projednávání návrhů zákonů.

Vytvoření systémů e-Legislativy a e-Sbírky je úkolem ministerstva vnitra, které je plánuje spustit k 1. lednu 2014. Hlavním přínosem elektronizace legislativy bude podle premiéra to, že lidé v elektronické podobě najdou znění všech zákonů i se změnami, které v nich zákonodárci v poslední době udělali. Systém by měl nabízet i bezplatnou elektronickou právní databázi.

Dlouho připravovaný systém e-Sbírka má občanům zpřístupnit i informace o předchozí právní úpravě a doprovodné materiály, které usnadní porozumění obsahu předpisů. Elektronickou Sbírku zákonů budou moci lidé využívat bezplatně.

Systém e-Legislativa bude sloužit k tvorbě a projednání právních předpisů od počátku jejich vzniku přes připomínková řízení a projednání návrhu vládou až po jeho projednání v parlamentu a vyhlášení ve Sbírce zákonů. Dalším přínosem systémů bude i úspora papíru. Ukončení testovací fáze e-Legislativy i e-Sbírky vnitro plánuje na konec roku 2013.

Změny bude možné zavést zrušením současného zákona o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv a jeho nahrazením zákonem novým, jehož součástí budou i dílčí novelizace zákona o Ústavním soudu a jednacích řádů sněmovny a Senátu.

Sbírka zákonů
Zdroj: ČT24