Omnipol se ohrazuje proti Nečasovi – letadla L-159 do Španělska vyveze

Praha - Společnost Omnipol je připravena dodržet smlouvu o výměně pěti českých bitevníků L-159 za španělský transportní letoun CASA. Ohradila se tak proti kritice premiéra Petra Nečase, který zpochybnil úlohu Omnipolu jako prostředníka obchodu s konsorciem EADS, které dopravní letouny vyrábí. Vláda tvrdí, že nákup čtyř španělských dopravních letounů CASA schválila právě kvůli tomu, aby udala letouny L-159. Konsorcium mělo podle smlouvy uzavřené s ministerstvem obrany zajistit odbyt pro pět L-159, které měly skončit u španělského letectva. Později se ovšem ukázalo, že Španělé nemají o letouny zájem. Ministerstvo obrany dnes nechtělo případ komentovat.

Nečas v úterý kritizoval Omnipol za to, že podle něj jako prostředník celého kontraktu nikterak nepomáhá s řešením vzniklé situace, ale pouze „odsává stovky milionů korun z tohoto kontraktu na svůj účet za služby, které šly zajistit jiným způsobem“. 

Generální ředitel Omnipolu Michal Hon se proti Nečasově kritice ohradil. V tiskovém prohlášení uvedl, že jeho společnost je připravena všech pět letounů L-159 do Španělska vyvézt. Za tímto účelem si již u ministerstva průmyslu a obchodu obstarala všechny potřebné vývozní licence. Ve Španělsku se českých bitevníků ujme konsorcium EADS, které zajistí jejich odbyt do jiné země NATO. K výměně je podle Hona připraven i Omnipol. Záleží pouze na okamžiku, kdy ministerstvo obrany potvrdí připravenost letounů L-159 k dodání do Španělska.

Generální ředitel Omnipolu zároveň dodal, že Nečasovy výroky poškozují dobré jméno společnosti. Firma se podle něj proti podobným slovům politiků nebo médií ohrazuje, ať již jsou motivována „zlým úmyslem nebo hrubou neznalostí objektivních skutečností“.