Ode dneška bude pršet, hrozí povodně

Praha - Do Čech přijde dnes večer od západu vydatný déšť, v pátek a v sobotu by se měly srážky rozšířit na území celé republiky. Meteorologové očekávají vzestup hladin řek. Menší toky na jihu Čech a na jihozápadní Moravě mohou ojediněle vystoupat i na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Podle meteorologů potrvá nepříznivé počasí do sobotního odpoledne, poté bude oblačnost ubývat a mělo by být polojasno až oblačno a v pondělí skoro jasno.

Srážky budou přicházet dnes večer a v noci na pátek od jihozápadu, v pátek a v sobotu se déšť rozšíří na celé území státu. Místy ho budou provázet bouřky. Povodňové ohrožení bude od pátečních 18:00 platit v Jihočeském kraji a od půlnoci z pátku na sobotu pak i na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Už od pátečních 06:00 bude platit povodňová pohotovost také v Karlovarském a Plzeňském kraji a od pátečních 18:00 rovněž v Praze a krajích Středočeském, Pardubickém a Královéhradeckém. Povodňová bdělost bude od sobotních 06:00 také v Libereckém kraji, ale situace by tam neměla být příliš nebezpečná.

Vydatný déšť by měl od dnešních 18:00 do sobotních 06:00 zasáhnout Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a od pátečních 06:00 do půlnoci ze soboty na neděli zbytek Čech a kraje Olomoucký a Jihomoravský.

Úhrny srážek budou většinou deset až 30 milimetrů, ojediněle kolem 60 milimetrů za 24 hodin. Proto stoupnou hladiny řek, přičemž na menších tocích očekávají meteorologové první nebo druhé stupně povodňové aktivity, to znamená bdělost či pohotovost. Zejména v jižních Čechách a na jihozápadě Moravy to může být ojediněle i třetí povodňový stupeň. Zároveň mohou být zatopeny níže položená místa, sklepy či údolní oblasti.