Nemocnice v M. Lázních operuje prostatu novým thuliovým laserem

Mariánské Lázně - Nemocnice Mariánské Lázně bude operovat jako první v Česku prostatu pomocí thuliového laseru. Tato metoda umožní velmi šetrný zákrok, kdy je laser zaváděn přes penis, a nikoliv stěnou břišní. Operovat tak lze prostatu velkých rozměrů, na níž běžné lasery zatím nestačily, uvedl Roman Šmucler, jehož firmě Asklepion SG Hospital patří 66 procent nemocnice. Podle něj je v Mariánských Lázních první takový laser v Česku. Nemocnice zaplatila za thuliový laser zhruba dva miliony korun. Měsíčně zatím provádí kolem 50 operací, ale podle Šmuclera jich může udělat téměř desetkrát více.

Jiné typy laseru se v podobných případech využívají už zhruba pět let, řekl primář urologie Fakultní nemocnice Na Bulovce Jaroslav Novák. Na rozdíl od většiny laserů thuliový přístroj „střílí“ světelné paprsky dopředu i do stran, a tím ošetří velmi zúžená postižená místa. Podle primáře urologie mariánskolázeňské nemocnice Saida Umera umožňuje odebrat tkáň na vyšetření a pomáhá k odhalení případného karcinomu. Jedním zákrokem lze odstranit prostatu i močové kameny, lze řezat, rozbíjet i spálit zasaženou tkáň. „Dosavadní metody provázelo silnější krvácení i poranění močové trubice a rovněž déle trvající bolesti a problémy s močením,“ uvedl Umer.

Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění českých mužů. Ročně je zjištěna u 3 500 pacientů, kolem 1 350 na ni zemře. Nemoc nemá v počátcích žádné příznaky. Odhalit ji však může screening, ten ovšem zdravotní pojišťovny neplatí. Odborníci radí mužům po padesátce, aby při preventivní prohlídce u praktického lékaře jednou za dva roky požadovali toto vyšetření. Pokud potíže nemají, vyjde je na zhruba 150 korun. Mají-li už potíže, hradí vyšetření pojišťovna.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Laser má i další možnosti využití - provádění biopsie, odstraňování a rozbíjení ledvinových kamenů, gynekologické operace nebo zákroky v dutině nosní i operace nádorů v průdušnicích. Tyto možnosti budou podle Šmuclera postupně používat lékaři příslušných specializací. „Při využívání nové techniky bude tým českých urologů spolupracovat s Urologickou klinikou 1. lékařské fakulty a VFN v Praze,“ uvedl Šmucler.

Výkon stojí kolem 50 000 korun, z větší části ho hradí zdravotní pojišťovny. Pacient doplácí 5 000 korun. Aby ale pojišťovny nemocnici vůbec zaplatily, musí být pacient po operaci čtyři dny hospitalizován. „Přitom je to zbytečné, mohl by klidně odejít nejpozději druhý den po výkonu. Zájem o operace je značný, nyní se čeká asi do listopadu,“ dodal Šmucler.

Mariánskolázeňská radnice prodala 66procentní podíl v městské Nemocnici Mariánské Lázně společnosti Asklepion SG Hospital před dvěma roky za deset milionů korun. Nemocnice v M. Lázních byla poslední městskou nemocnicí v kraji. Nyní chystá stavbu nového pavilonu za 100 milionů korun. Vzhledem bude připomínat teploměr. Má mít kapacitu 80 lůžek s vysokým standardem. Modernizace za nejméně 70 milionů byla jednou z podmínek převodu dvoutřetinového podílu v městské nemocnici soukromé společnosti.