Státní zástupci jsou kvůli své funkci terčem útoků

Praha - Státní zástupci v obvodu vrchního státního zastupitelství v Praze poslední době čelí nebývalému množství otevřených i skrytých útoků, které jednoznačně souvisí s jejich činností ve funkci. Novinářům to oznámil vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula. Nebývalost nespočívá v množství ataků na státní zástupce, ale v povaze. Rampula pro ČT24 potvrdil, že v poslední době patří k závažnějším a složitějším kauzám snaha zdiskreditovat, a tím dosáhnout i vyloučení konkrétního státního zástupce z dané kauzy. Jedním z křiklavých případů je zřízení falešných internetových stránek, na nichž jedna ze státních zástupkyň nabízí sexuální služby.

Rampula rozlišuje útoky otevřené a skryté. Ty otevřené spočívají ve snaze obviněných napadnout soudně státního zástupce, a posléze usiluje o jeho vyloučení ze sporu. „Přece nemůže vést dozor v konkrétní věci někdo, kdo je s obviněným ve sporu,“ přiblížil následnou argumentaci obžalovaných Rampula.

Ty skryté označil Rampula za zákeřnější, protože jde o anonymní trestní oznámení na zástupce, třeba pro údajnou spolupráci v minulosti StB či pro náchylnost ke korupci. Nově dokonce státní zastupitelství registruje využívání internetu či sociálních sítí. „Webová stránka, která byla založena na jméno konkrétní státní zástupkyně, nabízí poskytování sexuálních služeb,“ uvedl konkrétní příklad úskočných praktik Rampula s tím, že samozřejmě daná zástupkyně je kontaktována zájemci o takové služby.

Vlastimil Rampula ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

V dalším případě třeba někdo využil sociální síť Facebook, na níž zřídil profil konkrétní státní zástupkyně, která zde jakoby komentuje nevhodně a protiprávně kauzu, kterou právě dozoruje. To je pak příležitostí napadnout dozor dané zástupkyně. Vrchní státní zástupce Rampula uvedl, že cílem těchto útoků je odvolání státního zástupce z konkrétní kauzy, protože obvinění tím získávají minimálně čas navíc. Nový státní zástupce by totiž musel celou věc znovu nastudovat, a tím by došlo k prodlevě v celém soudním řízení. Podle Rampulových slov zatím ale nedošlo k tomu, že by se některý z napadených státních zástupců vzdal dozoru v konkrétní kauze.