Sněmovna musí šetřit, v hledáčku jsou zahraniční cesty

Praha - Sněmovna má za úkol zmrazit ve svém letošním rozpočtu výdaje za necelých 16 milionů korun. Nejvíc peněz chce ušetřit na zahraničních služebních cestách, a to přes devět milionů. Snížení počtu místopředsedů sněmovny z pěti na tři má přinést 1,5 milionu korun. Snahy ořezat výdaje se v budoucnu dotknou i proplácení vnitrostátních letenek poslancům. Zmrazení peněz nejen v rozpočtu sněmovny, ale ještě dalších pěti institucí, například Senátu nebo Ústavního soudu, musí příští týden schválit sněmovní rozpočtový výbor. Kromě sněmovny a Senátu své výdaje musí snížit i Hrad a vláda.

Sněmovní kancléř Petr Kynštetr upozornil i na další tři položky, jichž se letošní šetření týká. Jde o vnitrostátní letenky poslanců do Ostravy, obměňování výpočetní techniky a vozového parku. Proplácení letenek umožňuje poslancům zákon a ten bude nutno změnit. „Rozhodně se budeme muset postavit k letenkám na Ostravsko. Není žádný důvod, aby létali poslanci na Ostravsko,“ tvrdí Němcová, která s šetřením začala u sebe - seškrtala plán zahraničních cest předsedy sněmovny nachystaný ještě jejím předchůdcem Miloslavem Vlčkem.

Kynštetr potvrdil, že vnitrostátní letenky by se v rozpočtu na rok 2011 neměly objevit. „Budeme se snažit, pokud ne tuto položku úplně vypustit z rozpočtu na rok 2011, alespoň ji řádově omezit,“ potvrdil Kynštetr. Sněmovna také neobmění žádný z osobních počítačů a tiskáren v poslaneckých kancelářích, ani osobní auta.

Z miliardového rozpočtu sněmovny spolknou většinu platy. Letos navíc přibude rekordní odstupné pro bývalé poslance - 114 si jich mezi sebou rozdělí 38 milionů.

Sněmovna také zvažuje, co se sídlem předsedy sněmovny

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová:

„Jako příklad uvedu, že ještě z konce minulého volebního období, kdy vznikal plán zahraničních cest předsedy sněmovny, byla naplánována cesta na Expo do Šanghaje. Tu jsem zrušila, to už je docela významná úspora.“

Sněmovna se také rozhoduje, jak naložit se sídlem předsedy dolní komory v Praze 6, takzvanou vilou Ladronka. Bude se debatovat také o osudu rekreačních budov v Harrachově a Lipnici, které mohou využívat za poměrně nízké ceny poslanci a zaměstnanci dolní komory. Možný je i prodej nemovitostí, jak dnes uvedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Vilu v Praze sněmovna využívá 13 let. Dům sněmovna koupila před 13 lety za 27 milionů a za dalších 30 milionů jej opravila. Provoz a údržba vyjde ročně na milion. Doposud v ní bydleli všichni předsedové dolní komory. Němcová dům užívat nebude. Podle ní jsou tři varianty, co s budovou dál. Bylo by možné ji zakonzervovat, což by uspořilo asi dvě třetiny ročních provozních nákladů. Činí zhruba 950 000 korun, uvedla předsedkyně sněmovny. Dům by podle ní bylo možné také přestavět na reprezentativní účely; mohly by tam být ubytovány menší zahraniční delegace a konal by se tam společenský program. Němcová ale soudí, že přestavba by byla příliš nákladná a přiklání se k prodeji nemovitosti. O tom, co bude s vilou dál, rozhodne komise pro práci Poslanecké sněmovny, dodala Němcová.


Senát má ročně na provoz půl miliardy

Podle plánů ministra Kalouska se bude muset lSenát etos obejít bez 13 milionů. Ani tam tedy nebudou nová auta nebo tiskárny a notebooky budou muset senátorům vydržet celých 6 let. Podle kancléře Senátu byl schválen návrh na snížení výdajů na tuzemské letenky a sníženy mají být rovněž výdaje na oficiální přijetí zahraničních návštěv, na protokolární dary a pohoštění.

Pro Úřad vlády znamenají škrty mínus 17 milionů korun

Mluvčí Martin Kupka tvrdí, že pro úřad to znamená snížení nákladů na služební cesty a podobně. Hrad má letos ušetřit 29 milionů, z toho devět v provozu. Dalších 20 má škrtnout v rozpočtu určeném třeba na stavební úpravy Pražského hradu.

  • Vila Ladronka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185328.jpg
  • Interiér vily Ladronka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185339.jpg
  • Interiér vily Ladronka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185331.jpg
  • Interiér vily Ladronka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185334.jpg
  • Interiér vily Ladronka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185336.jpg