Ministerstvo odeslalo žádost o vydání Pitra

Praha - Ministerstvo spravedlnosti dnes odeslalo žádost o vydání Tomáše Pitra k výkonu trestu ze Švýcarska do České republiky. Učinilo tak osm dní před skončením osmnáctidenní lhůty, kterou pro podání žádosti mělo. Ministerstvo to uvedlo na svých webových stránkách. Švýcarská policie zadržela kontroverzního českého podnikatele 26. července v rekreačním středisku Sv. Mořic. Pitr vydání do ČR odmítl. Švýcarská strana žádnou lhůtu na rozhodnutí nemá, ministerstvo už nyní musí jen čekat.

„Ministerstvo spravedlnosti komunikovalo na pracovní úrovni s experty švýcarského spolkového úřadu pro justici, s nimiž si průběžně upřesňovalo všechna specifika a požadavky, jež jsou podle švýcarských orgánů pro účely posouzení případného vydání Tomáše Pitra do České republiky nutné,“ uvedl ministr Jiří Pospíšil. Dodal, že švýcarská strana lhůtu pro posouzení žádosti stanovenou nemá.

Podle Pitrova advokáta Jana Křivánka porušuje Česko právo jeho klienta na spravedlivý proces, požaduje prý podnikatelovo vydání kvůli tomu, aby státním orgánům poskytl informace, kterými podle nich disponuje. Pitr vydání do ČR odmítl a stále trvá na své nevině. Ve Švýcarsku podle svých slov pobýval kvůli obavám o svůj život a čekal zde na vyřízení opravných prostředků ve svých trestních kauzách.

Podle médií podnikatel po dlouhou dobu spolupracoval se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Spekuluje se o tom, že je majitelem i takzvaného Mrázkova archivu. Může tak mít informace o jeho napojení na další zločince, ale i na české politiky a podnikatele. Mrázek prý také na vlivné osobnosti shromažďoval kompromitující materiály.

Pitr byl v České republice dvakrát pravomocně odsouzen. Poprvé se tak stalo za daňové delikty v roce 2006, k výkonu pětiletého trestu ale nenastoupil, uprchl a skrýval se v zahraničí. Letos v dubnu byl pak pravomocně odsouzen v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi společností Setuza a Milo Surovárny. Soud zrušil jeho předchozí pětiletý trest a udělil mu souhrnný trest šest let.

Za co Švýcaři zatkli Tomáše Pitra
Zdroj: ČT24