Záplavy mají už čtyři oběti, voda na Liberecku pomalu klesá

Praha – Záplavy na severu Čech si vyžádaly už čtyři lidské životy, poslední oběť byla nalezena v Raspenavě. Je to již druhá oběť v této obci, během dne zde ve vlastním domě utonul 83letý muž. Přibývá také pohřešovaných. Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity platil dnes večer podle Českého hydrometeorologického ústavu už na dvanácti místech. Velká voda zasáhla nejvíce Liberecký kraj, kde je situace nejhorší a bylo odsud evakuováno kolem dvou tisíc lidí. Déšť v kraji sice neustává, avšak místní řeky pomalu klesají. Povodeň se nyní přesouvá na Semilsko a hlavně na Českolipsko. Evakuovat museli už obyvatele Kunratic, Lindavy, Kněžic, Markvartic a Jablonného v Podještědí. Zaplavený je Cvikov a opustit domovy budou zřejmě muset i lidé v nedalekých Zákupech, kde je na Svitávce stav ohrožení a město zaplavila voda.

Situace v kraji je kvůli záplavám kritická. Nejvíce postižena je oblast Frýdlantského výběžku, okolí Chrastavy a Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde žije dohromady přes 50 000 lidí. „Momentálně je situace na území okresu Liberec nejvážnější v Hrádku nad Nisou a ve Višňové ve Frýdlantském výběžku, operační středisko do těchto míst soustřeďuje hasiče se čluny, vrtulníky s podvěsy a další dostupnou technikou,“ uvedla mluvčí libereckých hasičů Iva Michalíčková. Úřady navíc varují, aby do kraje nikdo nejezdil, pokud to není vyloženě nutné.

Během dnešní noci policie na Liberecku nasadí dvě termokamery, požádala i o vrtulník s termovizí. Hlídat se budou především obchody a evakuované objekty, u kterých by mohlo hrozit rabování. Podle ředitele liberecké policie Milana Franka byli povoláni další policisté, pomoc přislíbila i pořádková jednotka z Prahy. Ministr vnitra Radek John (VV) uvedl, že pomoc nabídla také cizinecká policie a policisté z Pardubického kraje.

Policie na Frýdlantsku mimo jiné pohřešuje dvě ženy a jednoho muže, ve věku kolem padesáti let. Kolem 14:00 šla trojice z Heřmanic směrem na Albrechtice a dosud o nich nejsou žádné zprávy, sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Aktuální dopravní informace naleznete zde.

Práci hasičům a záchranářům zkomplikoval masivní sesuv půdy na severním úbočí Smědavské hory. Zemní lavina před sebou valila staleté stromy a několikatunové balvany. „Během sesuvu masa zeminy dvakrát překročila silnici mezi Smědavou a Bílým potokem. Komunikace byla proto uzavřena pro normální silniční provoz a je po ní umožněn provoz pouze vozidlům policie, hasičů a zdravotníků,“ informoval René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Silnice je v současnosti jednou z mála cest, kterou se do Frýdlantského výběžku mohou hasiči a záchranáři dostat.

Hasiči momentálně evakuují obyvatele Kunratic u Cvikova, Lindavy, Kněžic, Markvartic a Jablonného v Podještědí na Českolipsku. Často hrozí protržení hrází rybníků. Například v Kunraticích někteří lidé odmítli svá obydlí opustit, a policie proto musela přistoupit k nucené evakuaci. To, že obyvatelé odmítají evakuaci, označil krizový štáb kraje i ministr vnitra Radek John, který je na místě, za jeden z největších problémů. Počet lidí, kteří museli být zachraňováni vrtulníkem, mohl být mnohem menší. Pokračuje evakuace desítek až stovek lidí.

Podle hasičů je situace vážná také v oblasti nedalekých Mařenic a Mařeniček, kde jsou cesty zaplavené vodou a není možné poskytnout obyvatelům okamžitou pomoc běžnou technikou.

Stav ohrožení platí na řekách Smědé, Řasnici, Lužické Nise, Mandavě a také na Ploučnici a Kamenici. Přehradě Mlýnice na Frýdlantsku hrozilo protržení, její hladina ale nakonec mírně klesla. „V současné době tam statika ohrožená není, protože přehrada byla důkladně prozkoumána,“ uvedl Jaroslav Jiroušek z Povodí Labe s tím, že každou půlhodinu se provádí důkladná prohlídka přehrady tak, aby byl v případe nebezpečí informován krizový štáb.

V Chrastavě se podle některých médií objevil i první případ rabování – z místního muzea měli lidé odnášet starožitný nábytek a obrazy, policie ale nic takového nepotvrdila. V zasažených oblastech proto dohlíží i policie.

Aktuální informace o stavu na českých tocích sledujte zde.

Zvládat krizovou situaci pomáhají nejen hasiči z okolních regionů, ale i horská služba, na pomoc přijela i  armáda. Podle ministra obrany Alexandra Vondry působí v nejvíce postižených oblastech dva vrtulníky, které pomáhají zachraňovat lidi ze střech. Rovněž je nasazována těžká vyprošťovací technika a na cestě jsou ženisté z Rakovníka. Záchranné práce výrazně ztěžují zaplavené, zavalené a zničené silnice. Na komunikacích v kraji je nyní přes 20 uzavírek a omezení. Přerušen je stále také provoz na čtyřech železničních tratích v kraji.

Kromě severu Čech druhý stupeň povodňové aktivity - pohotovost, platí na říčce Sázavce v Josefodole, na řece Sázavě ve Světlé nad Sázavou, na Želivce v Želivi, na Šlapance v Mírovce, na Balince v Balinách a na Oslavě v Dolních Borech a Nesměři.