Povodeň prošla Mimoní a Českou Lípou, zhoršil ji další déšť

Praha - Severní Čechy zasáhly o víkendu ničivé bleskové záplavy. Nejvíce postihly Liberecko, kde si vyžádaly tři oběti, a Děčínsko. Tři další lidé se pohřešují. Živel způsobil v kraji škody přes dvě miliardy korun, miliardovou škodu hlásí také Ústecký kraj. Stále hrozí záplavy na Ploučnici v okolí České Lípy. Dnes tam totiž dorazila druhá povodňová vlna, kterou umocnily večerní srážky, a voda už několik hodin téměř neklesá. Hasiči kvůli tomu evakuovali českolipské předměstí Dubice a části dalších obcí po směru toku. Ve 23:15 to řekl operační důstojník českolipských hasičů, kteří podle něj už evakuovali „řádově stovky“ lidí.

Zatím jsou potvrzeni tři mrtví - v Lindavě, Raspenavě a Dolní Libchavě, další tři lidé se pohřešují. V Lindavě utonul 34letý muž, když ho strhl proud, v Raspenavě se utopil 83letý muž ve svém domě a stejný osud potkal staršího muže v Dolní Libchavě. Ranní zprávy hovořily až o pěti obětech povodně v severních Čechách.

Stav ohrožení, tedy třetí stupeň povodňové aktivity, platil v devět hodin večer na sedmi místech v zemi - na řekách Kamenice, Ploučnice, Smědá, Lužnice a Nežárka. Na 19 místech pak platil druhý povodňový stupeň. Aktuální informace o stavu na českých tocích sledujte zde.

Stále nejezdí vlaky v zaplavených oblastech Libereckého a Ústeckého kraje; vlakové spojení z Děčína do Německa se podařilo obnovit. Aktuální dopravní informace o stavu silnic naleznete zde, informace o výlukách na železnici zde.

Tisíce lidí na Liberecku jsou kvůli záplavám stále bez elektřiny a zemního plynu. Elektřinu nemá podle aktuálních informací ČEZ asi 800 odběratelů, plyn podle mluvčího RWE Jiřího Bezděka přes 4 000 domácností.

Policie v postižených oblastech Liberecka nasadila termovize, aby pomohla uchránit majetek obyvatel před rabováním. Zatím žádné případy rabování nezaznamenala, na příjezdech do vesnic kontroluje auta pro prevenci kriminální činnosti.

Do postižených oblastí dnes zavítal prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas (ODS) i ministr vnitra Radek John (VV). Nečasův kabinet v pondělí na mimořádném zasedání probere pomoc zasaženým regionům - jak urgentní finanční požadavky, tak nasazení armády při odstraňování následků škod.

Pomoc postiženým

adra: č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391.

adra: Dárcovské sms ve tvaru DMS ADRA na 87777.

pomoc liberecku: dobrovolnici@adra.cz, 731 70 50 02.

diakonie čce: č. ú. 27196349/0800, v. s. 2010.

diakonie čce: sms ve tvaru dms pomocpovodne na 87777.

člověk v tísni: č. ú. 72027202/0300.

člověk v tísni: DMS SOSPOVODNE na 87777.

Nabízíte pomoc? www.handforhelp.cz, 777 106 432.

V Chrastavě se lidé se už vracejí do svých domovů a sčítají masivní škody, jejichž odstraňování bude trvat dlouho, podle odhadů až roky. Mnoho domů má poškozenou statiku, některé jsou proto neobyvatelné. Pomáhá zde řada dobrovolníků z celé ČR. K večeru bylo hlášeno obnovení elektrického proudu a telefonického spojení. Přesto lidé, kteří potřebují pomoc či radu, mohou volat starostovi na telefon 607 767 759.

V Hrádku nad Nisou na Liberecku zaplavila voda třetinu města. Zaplaveno bylo zhruba 300 objektů, řada z nich až do výše prvního patra, desítku z nich bude zřejmě nutné strhnout. Voda v řece Nise dosahovala při své kulminaci bezmála čtyř metrů, tolik vody nikdo ve městě nepamatuje. Ulice se proměnily v řeky, v nichž byly místy až dva metry vody, popsal dnes katastrofu hrádecký starosta Martin Půta.

Ve Frýdlantu, který byl celou sobotu zcela odříznut od zbytku světa, velká voda odnesla celkem tři mosty. Voda zde ale již opadá a lidé se i zde vracejí ke svým majetkům, respektive k tomu, co z něj zbylo. Bleskový průběh povodní ohromil i profesionály, hasiči zde utopili tři svá vozidla. Silničáři apelují na lidi, kteří sem nemusí jezdit, aby tak nečinili.

Soustava přehrad v Jizerských horách ukázala při letošních záplavách, jak velký má význam. Bez nich by byly dopady bleskové povodně podstatně horší. Nebýt přehrad zaplavila by voda i stotisícový Liberec, Jablonec a další obce a města Jizerských hor. Přehrada Josefův Důl dokázala zadržet 1,7 milionu krychlových metrů vody, pokud by nebyla, voda by zaplavila celou oblast, řekl dnes novinářům ředitel Povodí Labe v Jablonci nad Nisou Jaroslav Jaroušek.

Katastrofální bleskové záplavy zasáhly o víkendu celé česko-polsko-německé pohraničí. V Německu zemřeli tři lidé, v Polsku další tři, tisíce lidí byly evakuovány.