Na Liberecku nejezdí vlaky na pěti tratích, na Děčínsku na dvou

Liberec/Ústí nad Labem - V Libereckém kraji nejezdí i po dnešku vlaky na pěti tratích, podle odhadů Správy železniční dopravní cesty tento stav bude trvat minimálně do 18. srpna. Problémy jsou především ve Frýdlantském výběžku, kde jsou podemleté tratě. Na částech přerušených tratí funguje náhradní autobusová doprava, některé oblasti ale dosud nejsou napojeny. Situace je lepší na Děčínsku, kde večer vlaky nejezdily na dvou tratích.

Vlaky ani náhradní autobusová doprava dosud nejezdí podle údajů Českých drah z Hejnic do Bílého Potoka pod Smrkem, v místech jsou totiž poškozené nebo zatopené silnice. Stejná je situace také mezi Hrádkem nad Nisou a Varnsdorfem a mezi Frýdlantem v Čechách a Černousy. I tam, kde autobusy jezdí, nemohou obsloužit všechny zastávky. To se týká zastávek Frýdlant v Čechách předměstí, Bílý Kostel nad Nisou, Chotyně, Dopravny Mlýny a Kytlice.

Podle Správy železniční dopravní cesty jsou na některých místech Liberecka tratě podemleté tak, že desítky metrů doslova visí ve vzduchu, někde jsou na kolejích závaly, do některých míst se ještě ani nikdo nedostal.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Lepší je situace na Děčínsku, tam byl během dneška obnoven provoz na trati mezi Lovosicemi a Teplicemi v Čechách. Autobusy místo vlaků jezdí z Děčína do Františkova nad Ploučnicí.

Podrobné informace o výlukách na železnici zde.