Záplavy zastavily vlaky na šesti tratích, řada silnic je uzavřena

Liberec / Ústí nad Labem - Po ničivých povodních zůstává stále přerušen vlakový provoz na dvou tratích v Ústeckém kraji a na čtyřech tratích v Libereckém kraji. Vlakové spoje jsou na všech místech nahrazeny autobusy, ale ne v celých úsecích, protože někde jsou zatopené i silnice. Oproti neděli se podařilo zprovoznit trať Lovosice - Teplice v Čechách. V obou krajích jsou i nadále uzavřeny zničené silnice, které jsou označené, a zůstávají tam vyznačené objížďky. Stále nedostupná zůstává část obce Višňová a také Černousy, kde voda zničila komunikace i mosty. Hřensko je dnes kvůli úklidu uzavřené.

Autobusy jezdí podél všech poničených tratí

Vpodvečer se podařilo zavést náhradní autobusovou dopravu ve všech úsecích železničních tratí s výjimkou lokálky mezi Višňovou a Černousy na severu Liberecka. Velká voda poničila kromě lokálek i hlavní trať spojující Ústí nad Labem s Děčínem po pravém břehu Labe, uzavřen je úsek Velké Březno – Boletice nad Labem, nejezdí také vlaky v úseku Děčín hl. n. - Františkov nad Ploučnicí na trati Děčín - Česká Lípa.

Mimo provoz je i trať z Liberce do Hrádku nad Nisou. Autobusy jezdí také z Frýdlantu v Čechách do Jindřichovic pod Smrkem a podél trati Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem. Většina tratí bude v celé délce v provozu před koncem srpna. „Nejhorší situace je v úseku Česká Kamenice - Jedlová, tam je předpoklad zprovoznění v říjnu 2010,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Nesjízdné trati s náhradní autobusovou dopravou

  • trať 037 Liberec – Černousy v celé délce, NAD jezdí pouze v úseku Liberec – Višňová
  • trať 038 Raspena – Bílý Potok pod Smrkem v celé délce
  • trať 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem v celé délce
  • trať 073 Ústí nad Labem - Střekov – Děčín v celé délce
  • trať 081 (Děčín – Č. Lípa / Rumburk) v úseku Děčín – Františkov nad Ploučnicí / Jedlová
  • trať 089 (Liberec – Zittau – Rybniště) v úseku Liberec – Hrádek nad Nisou

Uzavírky hlavních silnic nahnaly auta do Ústí

Do Ústí nad Labem se během dne sjely kamiony a auta, které většinou město objíždějí. Kvůli sesuvu půdy je omezen provoz na silnici I/8 a nákladní vozidla po ní nesmějí jezdit. Kamiony přitom tah používají jako náhradu za nedokončený úsek dálnice D8. Do levobřežní části Ústí nad Labem míří také auta, která by obvykle cestovala po pravém břehu, ale nemohou kvůli dalšímu sesuvu, který zastavil provoz na silnici I/15. V samotném Ústí přitom byla do večera uzavřena pobřežní silnice I/30 pod Benešovým mostem. Proto se velká část nákladních a řada osobních automobilů, které se ocitly na Ústecku, sjela v centru Ústí nad Labem.

Po deváté hodině večer se podařilo z poloviny silnice I/30 odčerpat vodu, komunikace tak je průjezdná ve směru na Prahu. Opačný směr je stále uzavřen. Kdy se ho podaří zprůjezdnit, hasiči zatím nevědí. Dopoledne se tak dopravní kolaps v centru města může opakovat.

Kromě kyvadlového provozu na silnici I/8 v Bořislavi a uzavřené silnici I/15 ve Skršíně má velké problémy silniční doprava ve Hřensku a Raspenavě. Uzavřen je hlavní tah v Dětřichově (I/13) z Liberce na Frýdlant, kde se sesunula vozovka a spadl most, řidiči tak musejí zvolit objízdnou trasu po silnicích nižší třídy.

Uzavřeny jsou podle Ředitelství silnic a dálnic i desítky dalších silnic, především regionální tahy II. a III. třídy a místní komunikace. Vozovky se na mnoha místech kvůli záplavám propadly, na mnoha místech byly strženy mosty, jinde blokují průjezd sesuvy půdy. Jen na Ústecku zůstává uzavřeno podle hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové stále sedm silnic.

U Čejkovic na Chrudimsku nejspíš silničáři vybudují provizorní silnici s mostkem. U Slatiňan rovněž postaví dočasné přemostění. Kompletní obnova silnic bude trvat několik měsíců.

Ředitelství silnic a dálnic, které spravuje rychlostní komunikace a silnice první třídy, odhadlo škody způsobené víkendovými záplavami na severu Čech na 90 milionů korun. Zničené jsou nejen silnice, mosty a železniční tratě, poškozené jsou i čistírny odpadních vod, desítky domů bude nutné zbourat.

Aktuální dopravní informace o stavu silnic naleznete zde, informace o výlukách na železnici zde a informace o stavu řek zde.