Heroin za 17 milionů, samopal a neprůstřelné vesty - policejní úspěch

Praha - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech v Praze skupinu dvou Makedonců a jednoho Čecha podezřelých z úpravy a následného prodeje heroinu. Při domovní prohlídce navíc našli 17 kilogramů této drogy částečně slisované do půlkilogramových kvádrů a částečně uložené v balíčcích. Vedle heroinu policistům odhalila domovní prohlídka i zbrojní arzenál skupiny, pachatelé disponovali funkčním samopalem, pistolí, střelivem a neprůstřelnými vestami. Policie o události informuje na webových stránkách protidrogové centrály.

Experti z vládního protidrogového týmu uvádějí, že čeští narkomani odhadem spotřebují 2,5 tuny heroinu ročně, jen v Praze 1,5 tuny. Zadržené kilogramy se tak v celkovém počtu stále ztrácí. „Pokud tohle množství bylo určeno pro Prahu, tak můžeme říct, že to je asi jedno procento celoroční spotřeby,“ řekl pro ČT Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.

Ze zajištěného množství by bylo možné vyrobit 340 tisíc základních dávek celkem za zhruba 17 milionů korun. Kdyby navíc drogu muži naředili, jak policisté předpokládají, její cena by pak stoupla na 34 milionů korun a počet základních dávek by se zvýšil na dvojnásobek. Policisté zajistili u podezřelých i látky a zařízení potřebné pro výrobu heroinu, peníze v hotovosti a kompletní kombinézu, která je v současné době ve výstroji české policie.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych:

„Lze si to představit jako jednotlivá patra distribuční sítě u kterýchkoliv jiných legálních komodit. Tato skupina byla jakýmsi velkoobchodem… Podstatně častěji se daří potírat tu distribuci nižšího řádu, to znamená v řádech kilogramů.“

Detektivové trojici zadrželi po několikaměsíčním vyšetřování. Heroin údajně prodávali zejména v Praze. Hammer uvedl, že policie se případem dále zabývá, proto není vyloučeno, že zadrží ještě další podezřelé. Zadržené Makedonce kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě odsouzení jim tak hrozí až 12 let. Čech byl obviněn z výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu, za což mu hrozí až pětileté vězení. Trojice mužů skončila ve vazbě, policejní zpráva nevyloučila, že v souvislosti s případem se bude dál zatýkat.