V Praze bude skutečně sedm volebních obvodů, potvrdil soud

Praha – Městské zastupitelstvo budou Pražané skutečně volit v sedmi různých obvodech. Potvrdil to Nejvyšší správní soud. Proti rozdělení, které navrhla a díky své současné síle na pražském magistrátu i schválila ODS, podalo společný návrh pět dalších politických stran – Strana zelených, ČSSD, KDU-ČSL, SNK-ED a Věci veřejné. Nepodařilo se jim ale dosáhnout zrušení nového volebního uspořádání, podle soudu politici neprokázali, že tak budou menší strany poškozeny. Nelze prý předem říct, jaký bude konkrétní výsledek voleb a jak se vytvoření obvodů projeví na voličských preferencích. Stěžovatelé uznali argumenty soudu a nebudou volební rozdělení Prahy nadále zpochybňovat.

Návrh na zrušení vycházel z výsledku voleb v roce 2006, které převedl do nového rozdělení města do sedmi obvodů. Menší strany by prý dopadly ještě hůře než ve skutečnosti. Při posledních volbách byla celá Praha jediným volebním obvodem. „Navrhovatelé pomíjejí, že výsledek komunálních voleb z roku 2006 je neopakovatelný a nelze jej přenášet na situaci aktuální. Už jen období několika měsíců, které do komunálních voleb zbývaly v době podání návrhu, s sebou může přinést významné posuny ve voličských preferencích, čehož ostatně bylo Česko v poslední době svědkem. Tím méně lze kalkulovat s volebními výsledky stáří čtyř let,“ stojí v rozhodnutí senátu vedeném Dagmar Nygrínovou.

Soud také odmítl tvrzení, že kvůli sedmi různě velkým obvodům není zaručeno rovné volební právo. Váha voličských hlasů bude v každém obvodu jiná, mezi největším a nejmenším obvodem je rozdíl více než 21 tisíc hlasů. Podle Nejvyššího správního soudu to ale není příliš velký rozdíl. „Po porovnání těchto výsledků s kritérii, která vymezil ve své rozhodovací činnosti Ústavní soud, dospěl Nejvyšší správní soud k závěru, že odpůrcem provedené vytvoření volebních obvodů i v tomto ohledu obstojí,“ stojí v rozhodnutí.

Zástupce magistrátní opozice Jiří Witzany (SNK-ED) po rozhodnutí soudu řekl, že nespokojené strany budou verdikt respektovat. „Je ale dobře, že jsme stížnost podali. Je třeba bojovat za demokracii a proti svévolnému vykládání zákona,“ dodal Witzany. Právě jako „hrubé porušení demokratických pravidel hry“ charakterizovala opozice rozdělení města.

Zastupitelstvo Prahy o změně volebních obvodů rozhodlo v polovině června. Vedení města vysvětlovalo změnu například snahou o zpřehlednění a zjednodušení volebních lístků. Díky rozdělení Prahy každý volič najde místo 1 500 jmen na lístku jen 180 kandidátů. Podle magistrátu změna také zvýší šance na volební úspěch lokálních uskupení a umožní prosazování témat důležitých pro jednotlivé části Prahy.

Jiří Witzany
Zdroj: ČT24