Hasiči, armáda i strážníci – ti všichni pomáhají po záplavách obcím

Frýdlant - Armádní a hasičská pomoc pro téměř dvacet postižených obcí se koordinuje z Frýdlantu. V samotném centru města například chemici z Liberce postavili mobilní sprchy. S úklidem povodňových škod ve městě pomáhají stovky dobrovolných a profesionálních hasičů. Povodňovou pomoc chce Frýdlantu v Čechách oplatit i Frýdlant moravskoslezský - hasiči tam vezou dezinfekční prostředky a nářadí. Následovat mají i peníze.

Bezprostřední, přímá a rychlá pomoc je v postižených obcích momentálně nejpotřebnější. Například čtyři městští strážníci z Havířova již pomáhají v Heřmanicích u Liberce - přijeli na požádání svého bývalého kolegy, který tam teď žije. „Máme vybavení na čtyři dny, spacáky, karimatky, kávu, jídlo a vodu,“ řekl strážník Michal Przeczek.

Strážníci mají zkušenosti s povodněmi jak na Moravě, tak v Čechách. Před pěti lety pomáhali v Neratovicích, kde hlídali majetek ve vysídlených oblastech. „Tam, kam jedou, je situace tak špatná, že není co hlídat, takže jedou spíše uklízet. Pokud bude třeba, pošleme další čtveřici,“ prohlásil Bohuslav Muras, ředitel MP v Havířově.

Pomoc posílá i Frýdlant nad Ostravicí: balíky pitné vody, dezinfekční a hygienické prostředky, košťata, kbelíky a lopaty, to vše míří do Frýdlantu v Čechách. „Teď tam je materiálu za 30 až 35 tisíc, který vezeme jako humanitární výpomoc lidem, aby mohli nějak žít a fungovat,“ konstatoval Jan Novák, velitel dobrovolných hasičů ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Frýdlant nad Ostravicí zpustošila divoká voda před 13 lety. Tehdy moravskoslezskému městu český Frýdlant poslal přes 200 tisíc korun. „Když jsme měli problémy, tak se o nás zajímali, zorganizovali sbírku,“ podotkl místostarosta Frýdlantu nad Ostravicí Bohumil Dolanský. Moravskoslezský Frýdlant chce proto svému českému jmenovci pomoci i s odstraňováním povodňových škod – z rozpočtu uvolní 300 tisíc korun.

Úklid po záplavách
Zdroj: ČT24