Klaus jmenoval Němce do čela ÚOOÚ, povede ho dalších pět let

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval do funkce předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igora Němce. Dosavadní šéf této instituce tak bude v jejím čele pokračovat dalších pět let. V tajné volbě ho už koncem června zvolili senátoři. Klaus jejich výběr dnes potvrdil jmenováním na Pražském hradě.

Němec při jmenování zdůraznil, že ÚOOÚ není jen orgán, který ukládá pokuty, ale také úřad spoluzodpovědný za tvorbu legislativy. „Jsme jeden z mála orgánů v této zemi, který je na straně občana, na straně jeho svobody,“ řekl. Také Klaus poznamenal, že v dnešní době je člověk tolik omezován ve svých soukromých svobodách, že úřad, který dohlíží na ochranu jeho soukromí, je důležitý.

Němec při svém zvolení v Senátu za své hlavní úkoly označil vyrovnání s nárůstem počtu stížností k ÚOOÚ, který se každoročně zvyšuje o třetinu. Bude podle něj proto nutné změnit systém práce ÚOOÚ, což si prý vyžádá i změnu zákona.

Úřad pro ochranu osobních údajů, který vznikl před deseti lety, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona jim smí udělit mnohamilionovou pokutu a nařídit zničení.

Němec před svým nástupem do čela ÚOOÚ v roce 2005 působil řadu let v politice. Byl mimo jiné ministrem pro státní kontrolu v Klausově vládě. Vedl úřad vlády, byl pražským radním a od července do listopadu 2002 pražským primátorem. V době svého krátkého působení v čele pražské radnice sklidil Němec kritiku za údajné nezvládnutí situace během rozsáhlých povodní, které Prahu postihly v srpnu 2002.

Inspektory úřadu zvolili senátoři na deset let bývalou poslankyni ODS Janu Rybínovou a někdejšího předsedu zlínské krajské organizace ČSSD Josefa Vaculu, kteří uspěli v konkurenci dalších tří uchazečů.