Za odchodem generálů byla zřejmě špionáž

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) nepřímo potvrdil, že za nedávným odchodem tří generálů z armády byla špionážní aféra. Na dnešním jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost řekl, že nemůže zacházet do detailů, ale příslušné zpravodajské služby odvedly vynikající profesionální práci. „Nepřátelské zpravodajské služby vykonávají poměrně aktivní činnost proti této zemi. Myslím, že pokud jde skutečně o jádro té věci, tak služby konaly s maximální mírou odpovědnosti,“ uvedl Vondra.

Ze svých míst odešli náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky František Hrabal, národní vojenský představitel při Vrchním velitelství NATO v Evropě Josef Sedlák a první zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš, uvedl deník nedávno Mladá fronta Dnes (MfD). Sedlák a Prokš odešli ke konci loňského roku, Hrabal letos v březnu.

Majorka, která jim postupně vedla kancelář, byla v kontaktu s ruským vyzvědačem, i když není jasné, jestli žena pro agenta pracovala vědomě, či nevědomě. Říct prý nelze ani to, jak závažné informace se k ruskému špionovi dostaly. Údajný vyzvědač Robert R. působil podle MfD jako psycholog v jedné české státní instituci. Majorku - vystudovanou psycholožku - i její kontakty s agentem v ruských službách podle deníku sledovala kontrašpionáž nejméně pět let. Oficiálně všichni tři muži uniformu vysvlékli na vlastní žádost.

Vondra: ÚSTR nepochybil, když zveřejnil jména bývalých agentů

Vondra na dnešním jednání také uvedl, že zveřejněním jmen bývalých agentů někdejší zpravodajské služby generálního štábu na webu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nebyla ohrožena práce Vojenského zpravodajství. Nikdo ze zveřejněných agentů podle Vondry nepracuje pro tajnou službu nyní a nepracoval ani v nedávné minulosti. Celou aféru označil za bouři ve sklenici vody. Soudí, že diskuse o zveřejnění někdejších agentů vyplývá z toho, že po roce 1989 byla vojenská zpravodajská služba vyňata ze systému lustračních zákonů a navazujících zákonů o zpřístupnění svazků komunistické StB.

Z informací, které zazněly při jednání výboru, vyplynulo, že někteří bývalí agenti pracovali pro rozvědku ještě před čtyřmi lety. Někdejší zpravodajská služba generálního štábu přitom byla v podstatě podřízena tehdejší sovětské vojenské službě GRU. Podle exministra vnitra Martina Peciny (ČSSD) ale zveřejnění jmen povede k tomu, že rozvědky budou nyní těžko získávat spolupracovníky v zahraničí. Nebudou prý mít jistotu, že Česko jejich jména po několika letech neprozradí. „Ohrozila se důvěryhodnost zpravodajských služeb,“ přidal se Petr Hulinský (ČSSD). Podle něho mohou být ohroženi i lidé, jejichž jména na webu několik týdnů byla. Podle Jana Vidíma (ODS) ale není nic závažného na tom, že se zveřejní spolupracovníci totalitní vojenské rozvědky, když jsou veřejná i jména agentů všech správ StB.