Dnešní lijáky mohou opět zvednout hladiny některých toků

Praha - Česko se připravuje na další velké deště. Přívalové lijáky, které o víkendu zdevastovaly několik obcí na Liberecku a Děčínsku, by mohly udeřit znovu, možná i na severu Čech. Místní sčítají škody, Liberecký kraj hlásí čtyřmiliardové újmy a v Ústeckém kraji napáchala velká voda zkázu blížící se miliardě. Energetikům se šest dní po povodních daří obnovovat dodávky plynu na severu Čech. Bez něj tam ještě zůstává asi 1 900 domácností. Teď už klesá voda i na jihočeské Nežárce. Na měřicí stanici Hamr u Soběslavi v noci spadla hladina ze třetího povodňového stupně na druhý. Hamr by posledním místem v zemi, kde ještě ve středu platil stav ohrožení. Momentálně jsou na jihu Čech tři místa s druhým stupněm povodňové aktivity. Kromě Hamru se jedná o Klenovice na řece Lužnici a Mláku na Nové řece. I tam však v posledních hodinách voda opadá.

Předpověď na dnešní den hlásí oblačno až zataženo, postupně déšť a bouřky. To dělá největší vrásky těm, kteří s vypětím všech sil odklízejí po ničivých povodních, které sever Čech zasáhly o víkendu. Celkem si vzaly pět lidských životů, další čtyři lidé se pohřešují. Další dešťové mraky mají nad Česko přijít během odpoledne, nejvíc má pršet večer a v noci. Místy může v úhrnu spadnout 10 až 50 mm srážek.

„Bude to velmi lokální, takže maximálně to může rozvodnit menší říčky nebo potůčky, ale nevypadá to nějak souhrnně na rozvodňování řek,“ domnívá se meteorolog Štefan Handžák. Podle ředitele Povodí Labe v Jablonci nad Nisou Jaroslava Janouška může komplikace způsobit i špatný stav koryt po povodních: „Koryta řek jsou narušena, někde je voda zničila, a to by mohl být velký problém.“

Česko čekají další deště (zdroj: ČT24)

Jednotlivé obce se před dalším možným návalem dešťů snaží opravit a odklidit co možná nejvíce trosek a naplavenin a vysušit zasažené domy. Například Frýdlant požádal o 960 vysoušečů. Pomoci místním může i šek na půl milionu korun, který dnes starostovi města pro účely mikroregionu Frýdlantsko předal předseda Senátu Přemysl Sobotka. Intenzivně se pracuje i v dalších obcích -v Heřmanicích dnes bude zřízena provizorní polní nemocnice a ve Višňové zase pojízdné sprchy.

Povodněmi zasažené obce Chrastavu, Novou Ves, Heřmanice a Frýdlant dnes také navštívil ministr zemědělství Ivan Fuksa. V Heřmanicích slíbil státní garance za úvěry, které budou Heřmanice i další obce na severu Čech potřebovat na opravy škod po záplavách. Zejména malé obce mají velké problémy při získávání úvěrů od bank nejen v podobných krizových situacích, ale i na běžné investice, řekl Fuksa. Důvodem je podle něj malý majetek obcí, za úvěry by proto měl ručit stát. Vyžádá si to jen malou legislativní úpravu, dodal.

Problémy mohou způsobit poškozená koryta řek

Předpovědět lokální záplavy zůstává pro meteorology tvrdým oříškem. Umí sice dvě až tři hodiny předem odhadnout, kde přívalové deště udeří, jen těžko ale řeknou, kolik vody naprší. „Bouřková oblačnost je živý organismus, který se dokáže vyvinout a pak do hodiny zaniknout,“ vysvětluje meteorolog Jan Havelka.

Případné zvýšení hladin řek by taky znamenalo ztíženou práci při stavbě náhradních mostů. Celkem 160 jich voda úplně odnesla nebo poškodila. Na případné deště se chystají i vodohospodáři, především na severu a jihu Čech. Upouštějí vodu z Vltavské kaskády a i z přehrad Josefův Důl, Fojtka, Souš nebo Bedřichov, které obklopují Liberecko.

Ivan Fuksa
Zdroj: ČT24