Schwarzenberg vysvětloval Klausovi rušení ambasád, Bárta zastavení staveb

Praha - Prezident Václav Klaus pokračuje v přijímání ministrů nové vlády Petra Nečase. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes hlavě státu vysvětloval nutnost rušení českých zastupitelských úřadů kvůli úsporám ve státním rozpočtu. Schwarzenberg chce zřejmě uzavřít pět ambasád - dvě v Jižní Americe, dvě v Africe, jednu v Asii, a také jeden konzulát v Indii. Ministerstvo i vláda však přesný seznam zemí tají a ani dnes Schwarzenberg konkrétnější nebyl. Ministr dopravy Vít Bárta následně Klause informoval o chystaných úsporách při výstavbě silnic a železnic. Klaus také přijal Bártovo pozvání na slavnostní otevření jihozápadní části pražského okruhu, které se chystá na 20. září.

O seznamu ambasád určených ke zrušení měla původně jednat vláda už tuto středu. Materiál se jí nakonec na stůl nedostal, věc prý vyžaduje ještě další jednání. Podle dnešního vyjádření ministra zahraničí by bylo nezdvořilé oznámit, které zastupitelské úřady budou zrušeny před tím, než vláda věc znovu prodiskutuje příští týden. Ministerstvo zahraničních věcí kritizoval v souvislosti s plánovaným rušením ambasád i sněmovní zahraniční výbor, chce být o věci předem informován. Výbor proto požádal Schwarzenberga o to, aby osobně důvody vedoucí k uzavření zastupitelských úřadů objasnil a předložil analýzu.

Důvodem k záměru zrušit některé ambasády jsou škrty v rozpočtu. Naposledy ministerstvo zrušilo českou misi v Angole, uzavřen byl také konzulát v kanadském Montrealu. Předchozí kabinet už rozhodl o tom, že se zruší česká zastoupení v brazilském Sao Paulu, australském Sydney, v Zimbabwe a v Kolumbii. Česká diplomacie zvažuje zřizování společných úřadů s jinými zeměmi EU.

Klaus přijal další dva ministry (zdroj: ČT24)

Bárta v pátek řekne, jaké stavby se zastaví

Cílem prezidentových schůzek se členy kabinetu je více se seznámit s jejich působením v úřadech. Zatím se setkal s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS). Dalším ministrem v pořadí byl dnes i Vít Bárta, který průběžně podniká inspekci po krajích, kde se chce seznámit s rozpracovanými dopravními stavbami. Kvůli úsporám musí rozhodnout, které se dokončí a které naopak dostanou dočasnou stopku.

Ministr dopravy je výraznou osobností této vlády, řekl Klaus. Jako hlavní téma setkání označil právě chystané škrty. Bárta při odchodu vyjádřil prezidentu vděčnost za rady, které obdržel, konkrétnější ale nebyl. Ministr při odchodu připomněl, že na pátek chystá zveřejnění silničních staveb, které se pro nedostatek peněz zastaví. „Zastavování je hledání nejméně špatného řešení. Cítím při tom velkou zodpovědnost,“ uvedl Bárta.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24