Kuplířský gang dostal v součtu přes padesát let vězení

České Budějovice - Krajský soud v Českých Budějovicích dnes udělil tresty v rozmezí od podmíněných do devíti let vězení sedmnáctičlennému gangu za kuplířství. Skupinu tvoří deset mužů a sedm žen. Předseda senátu soudu Daniel Prouza dnes četl rozsudek a jeho odůvodnění téměř tři hodiny. V součtu udělil všem odsouzeným 53,5 roku nepodmíněně. Čtyři odsouzení dostali podmíněné tresty, jeden byl zproštěn obžaloby. Čtyři odsouzení se hned odvolali, sedm si vzalo lhůtu na rozmyšlenou.

„Trestná činnost 17 obžalovaných v takovém rozsahu páchaná na území České republiky, Dánska i Norska je případem výjimečným,“ řekl Prouza. Policie začala věc vyšetřovat už v létě 2006, kdy dostala informace z Dánska. Podle nich skupina kuplířů vozila dívky do Norska a nutila je k sexu se zákazníky. Totéž po nich kuplíři vyžadovali i u Kaplice a u Strážného v jižních Čechách.

Krajský soud se začal případem zabývat loni 21. října. Dnes vynesl rozsudky především za kuplířství, ale skupině dokázal další trestnou činnost - obchodování s lidmi, násilí proti skupině obyvatel a znásilnění. Státní zástupkyni se však nepodařilo prokázat trestný čin zločinného spolčení, přestože členy sedmnáctičlenné skupiny byli většinou příslušníci rozvětvené rodiny. „Ale jednalo se o jednotlivce, kteří nespolupracovali. Každý z nich měl své prostitutky a pro zločinné spolčení tam chyběl znak jakési struktury a dělby činnosti,“ řekl Prouza.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Sedmnáctičlenná skupina, jejíž členové žijí převážně na Písecku a Prachaticku, donutila k prostituci v období několika let desítky žen či dívek. Jedné z nich nebylo 18 let. Členové skupiny často unášeli ženy a dívky s pomocí toho, že je omámili drogami. K prostituci je nutili většinou jen za stravu, ubytování a minimální podíl ze zisku. Některé ženy musely prostituci vykonávat i v době těhotenství nebo velmi krátce po porodu. Soud během případu složitě sháněl postižené dívky a ženy. Řada z nich žije v zahraničí. Tím se celý případ prodlužoval. Soudce přesně nevyčíslil, kolik odsouzení na dívkách a ženách vydělali. „To je problematické, protože zisk, který měli z prostituce, se nedá prokázat,“ uvedl Prouza.

Prostitutka
Zdroj: ČT24