Policisté se chystají na motocyklovou Velkou cenu

Brno - Zraky motoristických fanoušků se v těchto dnech opět upírají k Brnu. O víkendu bude Masarykův okruh po roce opět patřit Velké ceně silničních motocyklů. V minulém roce přilákala více než 200 000 návštěvníků. V pohotovosti bude tisíc policistů a strážníků, kterým bude vypomáhat i deset policistů z Rakouska. Jejich hlavním úkolem bude udržet pořádek v dopravě a zajistit bezpečné parkování a příjezdovou trasu k Masarykovu okruhu, kde klání tuto sobotu a především v neděli vyvrcholí.

Jedním z divácky neúspěšnějších ročníků velké ceny byl ten loňský. U okruhu tehdy parkovalo v době závodů přes 21 000 aut a motocyklů návštěvníků. Kdysi se motorky při velké ceně kradly doslova po desítkách, loni ale zloději neukradli žádnou. „Je to výsledkem přísných opatření. Na parkovištích jsou kontrolní místa, kterými motorkáři musí projet. Nekompromisně se na nich prohlížejí řidičáky a doklady od motocyklů,“ uvedl vedoucí jihomoravské dopravní policie Petr Švejda. Na víkend bude mít policie v autech připravené i mobilní platební terminály.

Vstup Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Každý z motorkářů bude na kontroly upozorněn na svém zaparkovaném stroji lístečkem v češtině, angličtině a němčině. U okruhu bude s organizováním parkování a s dohledem nad veřejným pořádkem dohlížet přibližně tisíc pracovníků závodiště.

Pro příjezd a odjezd od areálu brněnského Masarykova okruhu doporučuje policie využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 - Kývalka a exit 178 - Ostrovačice. „Na všech přístupových komunikacích jsou parkoviště,“ uvedla předsedkyně představenstva a výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Další informace o parkování najdou zájemci i na webu.

Pro návštěvníky z Brna a blízkého okolí doporučuje brněnský dopravní podnik využít pro cestu na Masarykův okruh autobusy linky 400. „Nejideálnější je doprava autobusy. Autobus odjíždí z Mendlova náměstí, kyvadlová je zdarma,“ doplnila Ulmanová. Od pátku do neděle bude v provozu i linka X ze Žebětína na Automotodrom Brno, a to pouze dopoledne pro odvoz diváků z parkoviště v Žebětíně.