Od západu se opět blíží bouřky se srážkami

Praha – České republice dnes odpoledne opět hrozí bouřky doprovázené vydatnými srážkami. Český hydrometeorologický úřad vydal od 11:00 povodňovou pohotovost pro Plzeňský, Ústecký a Liberecký kraj. Intenzivní bouřky se mají objevit hlavně v Čechách, o víkendu pak přejdou na Moravu a Slezsko. V bouřkách může ojediněle napršet až 50 milimetrů vody. Řeky v oblastech s vydatnějším deštěm by podle odhadu meteorologů mohly dosáhnout prvního, ojediněle i druhého povodňového stupně. Bouřky může vedle přívalového deště doprovázet i nárazový vítr a kroupy.

Během večera a noci by mělo pršet hlavně na západě a severu Čech. V ranních hodinách by srážky měly ustat, zítra odpoledne se dešťové mraky přesunou na Moravu a do Slezska. Podle propočtů by srážky měly být zhruba třetinové ve srovnání s minulým víkendem. V pondělí a úterý již déšť ustane, očekávají se pouze ojedinělé srážky do 5 milimetrů.

Krizový štáb: Záchranné práce pomalu přecházejí v obnovovací

Hejtman Libereckého kraje dnes odhadl celkové škody v regionu na 5 miliard korun. Číslo ale nejspíš ještě poroste. V Ústeckém kraji pak voda napáchala škody za nejméně 1,5 miliardy, podle hejtmanky Jany Vaňhové se ale na některých místech ještě nepodařilo sečíst všechny škody. Celková částka tak bude ještě vyšší. Na postižených místech stále pracují záchranáři, armáda začne příští týden se stavbou provizorních mostů.

Dosavadní úklidové práce v postižených oblastech si vyžádaly také řadu zraněných. Krizový štáb Libereckého kraje za poslední týden evidoval až 220 zraněných, jen za poslední den lékaři přímo na místě zasahovali u 42 osob. V celém Libereckém kraji je nasazeno aktuálně téměř 750 vojáků, dalších 250 je připraveno v záloze. Až tisíc mužů nasadily také hasičské sbory. S odklízením pomáhá také 190 kusů vojenské techniky.

Během 24 hodin je k dispozici také vždy 280 policistů. Pomáhají, řídí dopravu a v noci hlavně kontrolují majetky lidí, aby nedošlo k dalšímu rabování. Cizinci, které chytli v noci z pondělí na úterý v Raspenavě, jsou již vyšetřováni ve vazbě, jak potvrdil krajský hejtman Stanislav Eichler. Další lidi pak policie vyšetřuje na svobodě. Žádné další případy rabování se zatím nevyskytly. Policisté však vyšetřují ztrátu nářadí v hodnotě asi 60 tisíc korun v Chrastavě. Zatím není jisté, zda bylo skutečněš odcizeno, nebo nedopatřením odplavalo.

Dnes odpoledne či zítra ráno by mělo dojít k obnově spoje s obcí Višňová. Ve fázi projektu je prozatím obnovení mostu v Chrastavě, kam má v příštích dnech dorazit další z provizorních přemostění. Již plně zprovozněna je obec Kryštofovo Údolí. Na Českolipsku se již také jezdí bez vynucených uzavírek, jak potvrdila vedoucí dopravního odboru Stanislava Jakešová. Podrobněji zde.

Až 3 780 lidí na Frýdlantsku je nadále bez přístupu k pitné vodě. Největší komplikace je v Heřmanicích, kde voda o víkendu strhla vodovodní síť. Bez vody jsou nadále stovky lidí také ve Frýdlantu a Raspenavě. Dodávky byly naopak obnovenyHrádku nad Nisou a Chrastavě.

Ústí likviduje nánosy bahna na hlavních tazích

Nápor vody ve středu nevydržel také jeden most a dvě lávky v severočeském Frýdlantu. Přes tamní oblast se v noci přehnal déšť, který však hladinu vody v korytech nezvýšil. Horší situaci zažili lidé v Ústí nad Labem. Voda tam rozvodnila večer některé potoky, zatopila ulice a sklepy a na čas dokonce uzavřela oba silniční mosty v Ústí nad Labem, dostala se i do blízkosti Spolchemie, drama z minulého víkendu se ale neopakovalo. Dnes bude radnice zjišťovat, nakolik rozvodněný Klíšský potok poškodil Tovární ulici, která je důležitým tahem ústecké dopravy.