V Kyjově se staví nový dopravní terminál

Kyjov - V Kyjově na Hodonínsku byla zahájena stavba nového terminálu integrovaného dopravního systému, který vzniká u železniční stanice a zabírá plochu více než 5 500 metrů čtverečních. Bude tam 6 autobusových a 51 parkovacích stání pro osobní auta. Dokončení stavby za více než 17 milionů korun je plánováno na polovinu října. Větší část peněz uhradí unijní dotace, potvrdil místostarosta Kyjova Miroslav Hula.

„V Kyjově byla situace poměrně složitá, protože změnou integrovaného dopravního systému by mělo dojít i k dalším změnám a ty změny se týkají především spojů mezi vlaky a autobusy,“ uvedl Hula. Stavba uleví současnému autobusovému nádraží a doprava bude nyní jednodušší i pro cestující, doplnil Hula.

„V rámci projektu bude vedle budovy vlakového nádraží vybudováno šest zastávek pro autobusy a také nové parkoviště. Všechno je navržené vlastně na pozemcích Českých drah, které nebyly využívané,“ uvedla zodpovědná projektantka Kateřina Polesná. Součástí projektu je také vybudování nového veřejného osvětlení, instalace stojanů pro kola nebo informačního a orientačního systému pro navigaci handicapovaných osob.

Místostarosta Kyjova Miroslav Hula (ODS) o stavbě přestupního terminálu (zdroj: ČT24)

Hlavní cíl Kyjova je umožnit co nejrychlejší přesun cestujících z autobusu na vlak a naopak. Neznamená to tedy, že by Kyjov rušil stávající autobusové nádraží, ale že vybuduje zastávky u vlakového, kam budou kromě městské hromadné dopravy zajíždět také některé meziměstské autobusové linky. Nový terminál bude hotový do konce října a hned by měl také začít fungovat.