Nová Ves chce obětem povodní vyměnit pozemky, už by pak nebydlely u vody

Nová Ves (Liberecko) – Zajímavý recept na pomoc občanům, kteří kvůli povodním přišli téměř o všechno, vymyslel starosta Nové Vsi. Obec na Liberecku s více než 700 obyvateli, mateřskou i prvním stupněm základní školy, je jedním z nejhůře postižených míst při letošní velké vodě. Jindy poklidný potok Jeřice dosahující výšky hladiny sotva 10 centimetrů během bleskové povodně stoupl téměř na 4,5 metrů. Voda tak mnohým lidem sebrala vše, včetně domů. Šéf místního úřadu proto navrhl, aby znehodnocené pozemky byly bezplatně vyměněny za stavební parcely, které patří obci. O návrhu budou zastupitelé jednat příští týden.

Ti, kterým povodeň neodnesla jejich obydlí přímo, o něj navíc mohou přijít při pozdější nařízené demolici. Proto starosta Jaroslav Müller nabízí krizové řešení. „Chtěl bych navrhnout zastupitelům, aby těmto rodinám obec bezplatně poskytla pozemky, které máme na výstavbu domů,“ řekl. Vybudovat nový domov by si lidé mohli na jedné z obecních parcel na kopci, v bezpečné vzdálenosti od řeky.

Tváří v tvář šoku a následkům povodně se místní obyvatelé zmíněnému návrhu nebrání. „Samozřejmě to vítám, protože dole v údolí u řeky už nebudu. Nebudu riskovat, že bychom přišli ještě o rodinu,“ přiznala obyvatelka obce Renata Hajnová. Starosta věří, že jeho návrh zastupitelstvo schválí i přes fakt, že do obecní kasy nepřinese ani korunu. „Je to investice do budoucnosti, do jejich dětí,“ odpovídá Müller.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Fatální důsledky vodního živlu řeší i obec Heřmanice na Frýdlantsku. Souhrn škod je taktéž nemilosrdný: čtyři domy již na svém místě nestojí, o osudu sedmi dalších rozhodnou v příštích dnech statici. Celé rodiny jsou nastěhovány u sousedů či známých, kde budou chvíli provizorně žít. Obec však plánuje co nejdřív na svých pozemcích postavit mobilní domy - i v nich by do půl roku mohli lidé bydlet zadarmo.