Zloději benzinu v budoucnu vůbec nenatankují

Praha - Zloději benzinu a nafty budou mít v Česku v blízké budoucnosti problém u pumpy vůbec natankovat. V Česku ročně odjede od benzinky bez zaplacení až dvacet tisíc lidí. Na tyto zloděje připravili majitelé čerpacích stanic past. Pumpy vybaví kamerami napojenými na registr kradených vozidel. Právě jejich řidiči totiž bez zaplacení odjíždějí nejčastěji. Nově ale nedostanou možnost ani natankovat. Kde se systém bude zkoušet, autoři projektu záměrně tají.

Stále častěji se stává u čerpacích stanic, že řidič přijede, natankuje a bez zaplacení zmizí. Podle provozovatelů pump takto ročně ujede až dvacet tisíc aut. Pokud by řidič každého z nich natankoval za tisíc korun, pumpy přijdou o paliva za dvacet milionů. V blízké budoucnosti by takový řidič, díky novému systému, nemusel natankovat vůbec.

„Systém porovnává údaje, které se nacházejí jednak v evidenci prohřešků a dále se porovnává s databází vozidel odcizených. Ten impuls je okamžitý, než se vynuluje pistole na čerpací stanici, tak informaci, zda je vůz kradený, máme k dispozici,“ řekl autor systému a generální ředitel firmy Inetbon Pavel Novák. V takovém případě se okamžitě vypíná tankovací stojan. Navíc systém ihned upozorní i policii. A ta tak může být v dopadení zlodějů daleko úspěšnější než dosud.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

„Odhalení těch pachatelů není úplně jednoduché, samozřejmě záleží i na tom, zda je personál vyškolen patřičně i k tomu, že policii kromě kamerového záznamu s registrační značkou poskytne například i podrobný popis pachatele,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

První testy systému se osvěčily, a tak s ním chtějí provozovatelé čerpacích stanic vybavit většinu své sítě. O využití systému měly původně zájem i pojišťovny. Ty zase chtěly zastavit přívod paliva každému, kdo nemá zaplacené povinné ručení. K takové spolupráci ale zatím nedojde.