Sadistickému vrahovi Odehnalovi potvrdil Nejvyšší soud doživotí

Brno - Doživotní trest vězení za brutální vraždu a znásilnění v Brně-Komárově definitivně platí. Nejvyšší soud (NS) bez veřejného jednání odmítl dovolání Radima Odehnala. Agresivní sadista loni ve svém domku několikrát znásilnil dívku a zavraždil jejího přítele. Jeho tělo se pokusil spálit. Dívce se podařilo uprchnout a přivolat policii.

Odehnal v dovolání žádal o nové projednání případu a uložení mírnějšího trestu. Protiargumenty Nejvyššího soudu ještě nejsou známé. Soud musí rozhodnutí nejprve doručit účastníkům řízení.

Odehnal se s mladým párem seznámil 29. března v komárovské restauraci U Piráta, kde vypili několik piv a poté odešli k Odehnalovi, který dvojici nabídl přespání ve svém domě v Jeneweinově ulici. V noci ale začal dívce dělat sexuální návrhy. Když se proti tomu její partner ohradil, udeřil jej několikrát kovovou osmikilogramovou palicí a bodl dýkou.

Ženu následně spoutal a znásilnil. Ve snaze zbavit se mužova těla Odehnal na dvoře domu zapálil ohniště a rozřezanou mrtvolu na něm pálil. Zatímco byl zaměstnán ohněm, dívka zůstala s roubíkem v ústech spoutaná v kůlně u domu. Během pálení ostatků ji pak Odehnal třikrát brutálně znásilnil. Dívce se nakonec podařilo uprchnout a pachatel byl krátce poté dopaden.

Za znásilnění a pokus o ně byl Odehnal už v minulosti odsouzen celkem ke čtyřem letům vězení. Absolvoval ústavní sexuologickou léčbu a protialkoholní léčení. Tři čtvrtě roku před svým činem v Brně-Komárově byl propuštěn a pokračoval v ambulantní sexuologické léčbě. Vědomě ale přestal brát léky, navíc pil alkohol. Experti dospěli k závěru, že přes psychickou poruchu si byl vědom důsledků svého jednání.