Hasiči likvidovali únik čpavku z litvínovské továrny

Litvínov (Mostecko) – Hasiči od rána bojovali s únikem čpavku v litvínovské rafinerii Unipetrol RPA. Štiplavý plyn zamořil hlavně areál firmy, kvůli havárii byla preventivně uzavřená také silnice z Mostu do Litvínova. Rozsah úniku hasiči teprve zjišťují, zastavit unikající látku se jim povedlo po dvaceti minutách. Do okolí se plyn nerozšířil díky vodním clonám. Za únikem nebezpečné látky, která při vdechnutí dráždí sliznice, stojí chybná manipulace jednoho z přítomných pracovníků.

Nehodu měl na svědomí zřejmě zaměstnanec externí firmy, který prováděl přečerpávání látky. Čpavek unikl mezi 08:00 a 08:27, na místo okamžitě vyrazili podnikoví hasiči, kteří začali látku zachytávat. Podařilo se jim tak zamezit úniku většího množství látky. Havárii zatím bez dalších podrobností potvrdil i mluvčí společnosti Jan Martínek. Podle něj byl zamořený především areál firmy, rozsah havárie se teprve určuje.

Podobné havárie jsou v litvínovské rafinerii poměrně časté. Vloni v srpnu explodovaly benzínové výpary v jednom ze zásobníků a zranily čtyři muže. V říjnu zahynul jeden zaměstnanec externí firmy, kterého při čištění zásobníku zasypalo uhlí. Časté je i stékání toxických látek do okolních potoků. Únik čpavku do ovzduší ale v posledních letech hasiči nezaznamenali.

Vyjádření mluvčího Unipetrolu Jana Martínka (zdroj: ČT24)