Vlaků z Liberce do Chrastavy se cestující dočkají až koncem října

Liberec – Kvůli rozsáhlým povodňovým škodám nemohou v Libereckém kraji vlaky stále jezdit ve čtyřech úsecích. A někde se obnovování provozu pořádně protáhne. Na trati z Liberce do Frýdlantu potrvá výluka až do konce září. Mezi Libercem a Chrastavou by to mělo být ještě o měsíc déle. Ještě tento týden by naopak měl být obnoven provoz v úseku Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem.

Na většinu míst, kam se nedostanou vlaky, nahrazují přerušené železniční spojení autobusy. Ty ale nabírají nemalá zpoždění odpovídající provozu na silnicích. Na trati Mníšek u Liberce – Raspenava – Frýdlant to bývá deset minut až půl hodiny.

Do některých stanic se ale nedostanou ani autobusy. Příkladem je třeba část trati z Liberce do Chrastavy. Kvůli nesjízdné silnici nemohou stavět v zastávkách Machnín hrad a Chrastava Andělská Hora.

Vlaky z Frýdlantu do Jindřichovic vyjedou ještě tento týden

Místy se už ale daří poničenou železnici opravovat. Obnoven již tak byl provoz všech vlaků v úseku Chrastava - Hrádek nad Nisou - Žitava - Varnsdorf. Tento týden ve středu mají začít jezdit vlaky také z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem. Náhradní autobusová doprava tam zatím funguje v celém úseku, není však obsluhována zastávka Frýdlant předměstí.

Trať Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem se má rozjet na konci prázdnin, autobusy tam nyní fungují na celé trase.