Na Tanvaldsku budou nové železniční zastávky

Desná (Jablonecko) - V mikroregionu Tanvaldsko začnou letos fungovat čtyři nové železniční zastávky. Dvě jsou plánované v Desné, třetí by měla být zprovozněna v září ve velkých Hamrech a poslední, která stojí ve Smržovce, má za sebou již zkušební provoz. Projekt přijde na 29 milionů korun, z toho přes 85 procent bylo získáno z Evropské unie, informovala o tom manažerka projektu Kateřina Preusslerová.

Zastávka Velké Hamry - město má být dokončena pravděpodobně v září, poté ji čeká půlroční zkušební provoz. „Její poloha lépe odpovídá současné hustotě osídlení než původní rozmístění stanic z 19. století, kdy byla železniční trať postavena,“ podotkla Preusslerová.

Další novou zastávkou v regionu je stanice Smržovka - Luční, která zlepšuje dostupnost veřejné dopravy pro oblast ulice Luční a okolí ulice Hlavní. Zkušební provoz zastávky byl zahájen již na konci loňského roku, od minulého týdne pak byla uvedena do běžného provozu.

Zastávky v Desné jsou na frekventované trati z Liberce přes Tanvald do Harrachova. Stanice Desná - Pustinská začala vyrůstat na jaře a do zkušebního provozu bude uvedena ve středu. Zastávka Desná - Riedlova vila se stále staví, hotová má být do konce října. Nové stanice by podle starosty Marka Pietera měly zlepšit obslužnost podhorského města nejen pro jeho obyvatele, ale usnadnit přístup do některých oblastí také návštěvníkům.

V regionu bylo v posledních měsících obnoveno také 18 autobusových zastávek. Opravovaly se stanice například v Desné, Velkých Hamrech nebo Smržovce.

Nová zastávka ve Smržovce
Zdroj: ČT24