Soud zamítl žalobu Dětí Země kvůli stavbě na D8

Praha - Stavební povolení na stavbu mostu Oparno přes Oparenské údolí v úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku je platné. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud. Zamítl tak žalobu Dětí Země - Klubu za udržitelnou dopravu na ministerstvo dopravy. Stavba je součástí dálnice D8. Proti dnešnímu rozsudku je možné podat kasační stížnost.

Proti vedení trasy D8 přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří se na podzim roku 1998 postavilo ministerstvo životního prostředí vedené tehdy Milošem Kužvartem (ČSSD). Úseku odmítlo udělit výjimku ze zákona o ochraně životního prostředí a odůvodnilo to tím, že nejde o stavbu ve veřejném zájmu. O dva měsíce později Kužvart rozhodnutí zrušil a dal ho přepracovat. Později výjimku vydal a rozhodnutí podmínil splněním tří desítek bodů směřujících k ochraně krajinného rázu a přírody.

Na dostavbu dálnice D8 přes České středohoří potřebuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) minimálně 30 měsíců za předpokladu, že bude mít k dispozici všechna potřebná povolení. Některá mu ale stále chybí. Původně měla být dálnice hotová na konci letošního roku, již řadu měsíců je ale jasné, že termín nelze dodržet. Ministerstvo dopravy minulý týden oznámilo, že i přes problémy s nedostatkem financí se stavba této dálnice nezastaví.