V Heřmanicích mají polní nemocnici, záchranky rozvážejí jídlo

Děčín - Ve vyplavených Heřmanicích na česko-polské hranici rozbili provizorní stan záchranáři. Vypadá jako obdoba polní nemocnice ze seriálu M.A.S.H., její ambulantní i lůžková část pomáhají místním nepřetržitě. Sanita navíc objíždí těžko přístupná stavení a zásobuje je léky. Zájem je hlavně o prášky proti bolesti a na střevní potíže. Cestou navíc zdravotníci i několik lidí ošetří, neboť drobná zranění jsou v zaplavených oblastech na denním pořádku.

Některé sanitky také rozvážejí jídlo. Další záchranáři drží službu přímo v obci, kde čtyři červené stany připomínají polní nemocnici. „Většinou v odpoledních hodinách začnou chodit pacienti, jsou vyčerpaní, dostávají infuzi, dostávají posilující roztoky,“ vysvětluje záchranář Stanislav Hrdlička ze záchranky v Nových Mlýnech.

Stále více lidí hledá i pomoc psychologa. Po povodních jich tu bylo šest, teď zůstal jediný. „Teď právě na ně začíná doléhat, že přišli o majetek, jakou to mělo hodnotu, co teď budou dělat, kdo jim pomůže a co na to pojišťovny,“ popisuje nejčastější starosti lidí armádní psycholog Jiří František Průža.

Lidé pomoc lékařů i psychologů oceňují a jsou rádi, že s nimi někdo je. Vodní záchranáři z Nových Mlýnů tu spolu s libereckými působí nepřetržitě už devátý den. Zítra je vystřídají dvě posádky záchranářů z Brna.