Senátor Dryml chce být prvním mužem ČSSD

Hradec Králové - Senátor za ČSSD Vladimír Dryml oznámil své rozhodnutí kandidovat v březnu následujícího roku do křesla stranického předsedy. Odhodlán k tomuto kroku je prý proto, že není spokojený se situací uvnitř sociální demokracie. Šance na své zvolení zatím senátor nechce odhadovat, ale prohlásil, že již v řadách stranických kolegů shání podporu. Jeden z dalších kandidátů na předsedu, jihomoravský hejtman Michal Hašek označil Drymlovu kandidaturu za frašku.

„Jsou nutné změny ve vedení ČSSD, jinak skončíme jako lidovci,“ řekl Dryml a dodal, že vše bude záležet na dalším vyjednávání. „Situace se také může vyvinout po komunálních volbách,“ dodal. Případné úsilí o post místopředsedy, kdyby neuspěl v boji o předsednické místo, Dryml také nechává otevřené.

Senátor Dryml v dnešní tiskové zprávě vyzval místopředsedu ČSSD Milana Urbana, aby se veřejně omluvil za své neuvážené mediální útoky proti Davidu Rathovi, které v dnešní situaci velmi poškozují ČSSD. „Zároveň žádám vedení ČSSD, aby zklidnilo situaci ve Středočeském kraji, která oslabuje pozici ČSSD u voličů před podzimními senátními a komunálními volbami,“ uvedl Dryml.

Vladimír Dryml ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Vladimír Dryml:

„Sociální demokracie potřebuje především silné vedení v čele strany, které nepůjde cestou ústupků a poraženectví.“

Ambice stát se novým šéfem ČSSD zatím jasně dal najevo úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Mezi možnými kandidáty je podle médií také bývalý ministr vnitra Martin Pecina či senátor a někdejší odborový předák Milan Štěch. Bývalý lídr ČSSD Jiří Paroubek v neděli řekl, že na jaře nebude na předsedu sociální demokracie kandidovat. Dodal také, že by do budoucna měl o kandidatuře na šéfa ČSSD uvažovat David Rath.

Z tiskového vyjádření Michala Haška:

"Myslím, že je potřeba konečně otevřeně říci, že pan Dryml je dobrý herec a jeho záměr kandidovat na předsedu ČSSD fraška. Člověk, kterému média prokázala sbírání kompromitujících materiálů na stranického kolegu a který byl jednomyslně svými hradeckými kolegy z ČSSD odvolán z funkce náměstka hejtmana a vyloučen z klubu zastupitelů ČSSD, nemůže myslet svoji kandidaturu na předsedu ČSSD vážně. Pokud ovšem nechce cíleně poškodit volbu předsedy a ČSSD jako takovou. Přesto však navrhuji, aby mu za tento herecký výkon byla udělena cena Thálie."

Bohuslav Sobotka i Michal Hašek patřili podle Drymla k nejbližším spolupracovníkům bývalého předsedy Jiřího Paroubka a nyní se od toho distancují. „Tito dva pánové zatím neukázali nic,“ řekl pro ČT Dryml a doplnil, že podle chování vysokých představitelů se strana spíše rozděluje a ani jeden z nich se nesnaží o sjednocení ČSSD. Dryml označil za pokrytecké, že oba kandidáti na předsedu nechtějí nést svůj podíl viny po volebním neúspěchu.

ČSSD se Drymla zbavovala po skandálu se sháněním kompromitujících materiálů

Rada Královéhradeckého kraje počátkem loňského roku odvolala Drymla z pozice prvního náměstka hejtmana Lubomíra France (ČSSD) i z představenstva krajského zdravotnického holdingu poté, co vyšlo najevo, že Dryml sháněl kompromitující materiály na poslankyni a předsedkyni hradecké krajské ČSSD Hanu Orgoníkovou.