Vláda šetří: zkrátka přijdou i politické strany

Praha – Politické strany budou muset začít utahovat opasky, vláda Petra Nečase jim chce totiž sebrat část peněz, které dostávají od státu. Kabinet už má hotový první zákon, který snižuje o pět procent státní příspěvek za každého poslance nebo senátora. To je sice jen drobek ve stranických rozpočtech - obě největší strany přijdou o tři miliony korun – Petr Nečas ale slibuje i další škrty. Příští rok se má příspěvek znovu snížit o pět procent a do roku 2014 má klesnout i částka, kteru stát stranám vyplácí za obržené hlasy od voličů.

Sociální demokraté hovoří o snížení příspěvku od státu opatrně. Po masivní předvolební kampani je totiž strana zadlužená, bývalý předseda Jiří Paroubek v nedělních Otázkách Václava Moravce odhadoval dluh na 60-70 milionu korun, částka je ale možná ještě vyšší. „Výrazné snížení příspěvku politickým stranám by mohlo nahrávat těm, kteří chtějí zakládat podnikatelské strany - tedy ty strany, kterým by vyhovovalo, aby jediným způsobem financování bylo financování od byznysmenů,“ podotkl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc v narážce na sněmovní nováčky VV a TOP 09.

Příspěvky od státu přitom tvoří ve stranických rozpočtech poměrně významnou část, jen letos dostane ČSSD na základě volebních výsledků od státu 175 milionů, ODS 163 milionů a i parlamentní nováček Věci veřejné si přijde na slušných 88 milionů korun.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

O tom, jak velký bude příspěvek pro jednotlivé strany, rozhoduje volební výsledek:

-Strana, která ve volbách do sněmovny překročí hranici 1,5 procenta obdržených hlasů, dostane za každý hlas 100 korun. V letošních volbách tak stát jen na tomto příspěvku vydal přes 500 milionů korun.

Strana, která získá přes tři procenta hlasů, pak dostane navíc každý rok šest milionů korun na svou činnost. Ty strany, které skončí v rozmezí 3 -  4,99 % dostanou na každou desetinu procenta nad 3% hranici dalších 200 tisíc ročně.

Strana, která překročí pět procent hlasů, a tím pádem se dostane do sněmovny, dostane za každý poslanecký mandát 900 tisíc korun. (Právě tento příspěvek chce vláda snižovat jako první.)

Česko patří mezi země, kde jsou politické strany financovány jak ze soukromých zdrojů, tak ze státního rozpočtu. Tím se má zamezit lobbystickým tlakům. Třeba ve Velké Británii stát přispívá jen stranám, které jsou v opozici. A ve Spojených státech jsou politické strany odkázané pouze na sponzory.