Pospíšil: Mladá generace soudců je cestou k opravdu nezávislé justici

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nastartoval ve svém staronovém rezortu velký úklid. Brzy po svém jmenování omezil spolupráci s advokátní kanceláří kontroverzního exministra Pavla Němce, odvolal šéfa vězeňské služby a zrušil pochybný tendr na provozování náramků pro domácí vězně, který vyhlásila bývalá ministryně Kovářová. Pospíšil se domnívá, že nezávislá a kvalitní justice v Česku je možná až po evoluční výměně soudců poznamenaných komunistickým vzděláním. Hodlá také premiéra Nečase přesvědčit o nutnosti odvolání nejvyšší státní zástupkyně Vesecké.

Česká společnost cítí velkou nedůvěru vůči české justici. „Nemohu konat zázraky. Mohu ale udělat maximum pro to, aby se kvalita českého práva zlepšila,“ prohlásil nový ministr spravedlnosti. Podle něj se česká justice stále nevyrovnala se čtyřiceti lety totality. „V roce 1989 jsme sice prosadili v Československu svobodu, ale svobodnou, kvalitní a nezávislou justici budujeme postupně,“ konstatoval Pospíšil.

Pospíšil o fungování justice:

„Bude trvat ještě několik let, než dojde k personální očistě soudů, a než soudci, kteří studovali za minulého režimu a mají komunistické vzdělání, z justice úplně odejdou.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)


Česko má soudců oproti Evropě nadbytek. Nezávislé soudce nelze propustit - to je určeno v ústavě. Nabírání nových soudců podle ministra není v plánu. Do deseti let by tak Česko mohlo mít počet běžný pro evropské státy. „Bude každopádně trvat ještě několik let, než se vyřeší spory, které vznikly v devadesátých letech a které zašpuntovaly některé kraje,“ řekl Pospíšil.

Pospíšil míní, že by mělo dojít ke změně na postu nejvyššího státního zástupce, kterým je nyní Renáta Vesecká. Její jméno bývá spojováno s kauzou kolem takzvané justiční mafie. Nejvyššího státního zástupce může odvolat ale jedině celá vláda. „Důležité je slovo premiéra. Mám pro něj připraveny materiály k seznámení a chci ho o tom přesvědčit,“ podotkl ministr. Vesecká podle Pospíšila nemá plnou důvěryhodnost, nutná je ale i systémová reforma státního zastupitelství.

Ministerstvo spravedlnosti má nyní v připomínkovém řízení novelu, která výrazně zvyšuje šance oběti trestného činu získat náhradu za takzvanou nemajetkovou újmu – to dosud v českém trestním právu neplatí. „Dnes může znásilněná žena dostat náhradu za poškozenou kabelku, ale za duševní újmu nezíská v trestním řízení nic,“ vysvětlil Pospíšil. Možností je také úplně nový zákon o obětech trestných činů, kde by práva byla jasně vymezena.

Renata Vesecká
Zdroj: ČT24