Pomoc po povodních jako terapie

Nová Ves – V obcích postižených povodní pracují dobrovolníci z celého Česka. Například v Nové Vsi odklízejí škody i klienti místní komunity pro drogově závislé Advaita. A nejsou jediní, kdo tu v rámci své terapie pomáhá. Přijela i dvacítka klientů komunity smíšených závislostí Fénix ze Severní Moravy. Místy až třímetrová povodňová vlna zpustošila Novou Ves, voda brala i celé domy. „Nás to jenom lízlo, takže jsme měli minimální škody. Potom, co jsme se šli podívat do vesnice, kde baráky byly totálně vytopené, jsme se domluvili na tom, že bychom měli pomoct,“ říká Petr z komunity Advaita.

„Pro mě je to také důležité. Když to tak vezmu, za mnou zůstala paseka, tak takhle si to alespoň kompenzuji,“ dodává Martin z Advaity. Za svými kolegy dorazili i terapeuti z 360 kilometrů vzdálené Bílé Vody a dvacítka jejich klientů.

„Se zaujetím pracují, snaží se pomoci druhým lidem, takže i pro ně je to dobré v rámci terapie,“ vysvětluje terapeut Jan Jeřábek z komunity Fénix. „Jsme v situaci, kdy máme problémy. A víme, že lidé pomoc potřebují,“ říká klientka komunity Eva.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)