Pražská ODS by měla obměnit tváře, myslí si Tůma i Reedová

Praha – Spolupráce vládnoucích stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by nemusela pokračovat na komunální úrovni. Podle kandidáta na primátora za TOP 09 Zdeňka Tůmy snižují některé současné tváře pražské ODS koaliční potenciál, byť mají k sobě strany z hlediska programových shod blízko. Bývalý guvernér České národní banky to řekl v Otázkách Václava Moravce. Souhlasí s ním i lídryně VV Markéta Reedová.

„ODS je určitě z hlediska programové shody poměrně blízko k TOP 09, mohli bychom ji přičíst poměrně dost hříchů. Minimálně nějaká personální obměna by byla z hlediska ODS potřeba,“ říká Tůma. „To, co se děje na pražské radnici, je odlišné od toho, co se děje na úrovni národní. Měla by tam být změna stylu politiky. Poslední dva roky to byla skutečně arogance moci, kdy se ODS příliš nebavila o tom, co chce v Praze dělat. Po osmnácti letech je logické, že se kupí chyby,“ tvrdí Reedová.

Současný náměstek primátora a zároveň jeden z lídrů za ODS Rudolf Blažek připomněl, že získat nadpoloviční většinu (ODS dostala od voličů ve volbách před čtyřmi lety 54 procent, pozn. red.) je obrovská odpovědnost, zároveň ale velice svazující záležitost. „Logicky všechno, co se povede, je nevyzvednuto, a co se nepovede, jde na bedra vítězné strany.“ Blažek však upozornil, že předchozích čtrnáct let ODS nevládla sama. „Ať to byla ČSSD, ODA, spolupráce s Evropskými demokraty. To přece nebylo tak, že jsme všechno způsobili sami,“ hájil se.

Lídr sociálních demokratů Jiří Dientsbier mladší přiznal, že pro jeho stranu mohou být volby složitější než pro ostatní. „Díky rozdělení Prahy je docela pravděpodobné, že se do zastupitelstva Prahy dostanou pouze čtyři strany. Pro nás z toho potenciálně vyplývá, že bychom museli jednat se třemi pravicovými stranami.“

Dientsbier tím naráží na současnou formu komunálních voleb. ODS totiž před volbami rozdělila hlavní město na sedm volebních obvodů, čímž podle kritiků snížila šance na úspěch pro malá politická uskupení.  Současná forma se vedle ČSSD nelíbí ani TOP 09 a Věcem veřejným. Po volbách by proto mělo dojít k jasnému zformulování pravidel pro rozdělování mandátů do pražského zastupitelstva.

Volební lídři se v debatě dotkli i čísel, které by rádi v komunálních volbách získali. „Máme ambici volby vyhrát, být nejsilnější stranou. Obhájení květnových pozic je minimum (v květnových volbách do PS TOP 09 získala 27,27 procent),“ říká Tůma. „Je jasné, že pokud jsme vyhráli před čtyřmi lety, máme ambici vyhrát opět,“ tvrdí Blažek.

Markéta Reedová by byla ráda, aby už žádná ze stran nedostala přes 50 procent. „To není dobré pro menšinový systém a může se stát to, co v posledních čtyřech letech.“ Dientsbier si zase myslí, že pokud mohou scialisté úspěšně vládnout ve Vídni, Berlíně, Mnichově nebo Paříži, dříve nebo později by mohli vyhrát i v Praze. „Dopředu si stanovovat nižší cíle nemá smysl,“ říká.

Došlo i na to, co by chtěly jednotlivé strany v Praze do budoucna prosadit. Reedova by ráda, aby pražská radnice ztratila nálepku místa, kde se daří korupci. „Nechci podléhat tlaku developerů. Preferuji více zeleně před betonem,“ říká kandidátka VV s tím, že by kladla větší důraz i na podporu vědy a výzkumu a zaměřila se i na oblast školství či péče o seniory.

Rudolf Blažek si myslí, že samospráva funguje v Praze dobře a během posledních čtyř let se udělala spousta práce. „Kdo chodí po Praze, tak to vidí.“ Sociální demokracie chce hlavně otevřenost radnice a transparentnost zadávání zakázek, TOP 09 zase hodlá bojovat s podivnými veřejnými zakázkami.

KSČM vyšlou do boje o primátorské křeslo pražskou jedničku Martu Semelovou, SNK-ED a Strana zelených, kteří v minulých volbách kandidovali odděleně, teď vytvořili společnou kandidátku. Jejich tvářemi jsou pražští předsedové Petra Kolínská (SZ) a Jiří Witzany (SNK-ED).

  • Rudolf Blažek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1888/188714.jpg
  • Jiří Dientsbier ml. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1888/188715.jpg
  • Pražský magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1308/130774.jpg