Žáček se možná vrátí do vedení ÚSTRu

Praha – Do vedení Ústavu pro studium totalitních režimů se možná vrátí jeho bývalý ředitel Pavel Žáček. Podle Lidových novin (LN) je totiž horkým kandidátem na uvolněný post prvního místopředsedy. Sám Žáček ani nový ředitel instituce Daniel Herman, který ve funkci vystřídal Jiřího Pernese, informaci zatím nepotvrdili.

„Stále ještě tuto informaci považuji za spekulaci, pokud by ale nabídka přišla, přijal bych ji,“ řekl Lidovým novinám Žáček. Instituci zná podle svých slov dobře a „má co nabídnout“. Herman se návratu bývalého šéfa nebrání. Dva nezávislé zdroje z prostředí ústavu Lidovým novinám potvrdily, že se s ním počítá na uvolněné místo prvního náměstka.

„Nechci vyloučit a priori žádné jméno, na druhou stranu by bylo předčasné o někom konkrétně hovořit. Chci se ale opírat o odborníky, zvažuji lidi, kteří mají hluboké zkušenosti a erudici,“ uvedl Herman. Konkrétní datum, kdy by jmenoval nového náměstka, neřekl. Podle LN by mohlo být jasno už tento týden.     

Herman byl zvolen do čela ústavu před deseti dny, už při svém nástupu řekl, že nevylučuje návrat některých lidí, kteří za Jiřího Pernese ústav opustili. Na post ekonomického náměstka se tak například znovu vrátil René Schreier, kterého Pernes odvolal ihned po svém nástupu do funkce. Zpět se vrátil i odvolaný šéf kanceláře ředitele Patrik Košický.

Pavel Žáček vedl Ústav pro studium totalitních režimů od jeho založení v roce 2008 až do letošního února, kdy ho vystřídal Jiří Pernes. Ten byl ale po třech měsících kvůli podezření z plagiátorství zbaven funkce. Žáček nyní řeší své odvolání, které podle něj Pernes provedl v rozporu se zákoníkem práce: „Výpověď považujeme s právníky za protiprávní.“