Je to samozvaný kraken, nešetří Ratha Hašek

Brno – Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který již dříve ohlásil svůj úmysl kandidovat na předsedu ČSSD, nazval svého stranického kolegu Davida Ratha samozvaným krakenem, který svými výroky zanáší rozkol do ČSSD. Reagoval tím na Rathovy výroky v médiích, kdy třeba obvinil své stranické kolegy, že právě oni prohráli sociální demokracii volby. Hašek prý Ratha označil podle filmového titána proto, že se mu tak již několik let ve sněmovně neformálně přezdívá. Haškův mediální útok označil středočeský hejtman za „hulvátský“ a v nadsázce reagoval varováním, že kraken byla poměrně nebezpečná mytologická bytost a Hašek by si měl dát pozor, aby ho tento kraken nezašlápl.

„David Rath se snaží provokovat svými výroky média, a získat tak prostor k útokům na jeho názorové oponenty uvnitř ČSSD. Odnáší to bohužel celá strana,“ uvádí ve svém prohlášení Hašek. Vyjádřil i pochybnost, zda kandidáti ČSSD pro komunální volby budou mít vůbec prostor pro prezentaci politiky a nebudou muset „rozptylovat pochybnosti voličů o tom, že volit ČSSD má ještě nějaký reálný smysl, že ČSSD dokáže najít v minulých měsících ztracený koaliční potenciál a že ČSSD dokáže dělat zásadovou, ale také slušnou politiku.“

Michal Hašek v tiskovém prohlášení:

„Nechtěl jsem komentovat výroky kolegy Ratha, protože jsem očekával reakci úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky, za jehož podporovatele se David Rath sám označuje. Protože předseda ČSSD zatím mlčí, říkám, krakeny nemám rád. Z Davida Ratha se stává samozvaný kraken. Je lhostejné, zda byl vypuštěn či se vypustil sám. Jisté je, že si naši političtí soupeři před podzimními volbami mnou radostí ruce…“

Rath například v sobotní Mladé frontě Dnes obvinil své stranické kolegy, že to byli oni, kdo straně prohráli volby. Na rozdíl od něj, kdo podle svých slov neměl jediný leták, měli vedle předsedy Paroubka billboardy Michal Hašek či místopředseda strany Milan Urban. „Já jsem vidět nebyl. To prohráli moji kolegové,“ řekl deníku. Prohlásil také, že strana po volbách, které sice vyhrála, ale nesestavila vládu, ztratila sebevědomí a mnoho lidí v ní znervóznělo.

Rath: Soupeřme s vládou, ne mezi sebou

Rath Haškovy výroky opětoval doporučením adresovaným kolegům z ČSSD, aby zanechali vzájemných útoků. Situaci shledává vážnou, protože vláda podle jeho vyjádření škrtá příjmy pro nemocnice, školy a sociální ústavy a zastavuje důležité dopravní stavby. „Místo toho, aby pan kolega Hašek jako předseda Asociace krajů na toto reagoval a tvrdě to odmítl, tak poměrně hulvátsky útočí na mě. Já na něho určitě útočit nebudu, já doufám, že si uvědomí tu absurditu, do které se nechal vmanévrovat, a pochopí, že naším hlavním soupeřem je současná vláda, nikolivěk ostatní kolegové hejtmani,“ prohlásil Rath.

Bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek nedávno v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že Rath by se v budoucnu měl ucházet o post šéfa strany. To ale vyvolalo mezi sociálními demokraty spory. Proti Rathově kandidatuře se postavilo několik představitelů strany. Například Urban v médiích pronesl, že hulvátský styl Ratha prohrál ČSSD volby. Rath na to reagoval slovy, že mu Urban závidí jeho politický úspěch.