Kauzou údajného ruského špiona se začne zabývat policie

Praha - Případem údajného ruského špiona Roberta Rachardža se začne zabývat policie. Bývalý šéf policejního odboru pro vyšetřování trestných činů v ozbrojených silách Martin Hádek na něj minulý týden na Nejvyšším státním zastupitelství podal trestní oznámení. Rachardžo až do loňského září pracoval jako psycholog Vězeňské služby. Nedávno museli armádu opustit tři generálové a jedna majorka. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) už dříve nepřímo potvrdil, že za odchodem byla právě špionážní aféra. Informaci přinesla dnešní MF Dnes.

Člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Antonín Seďa (ČSSD) policejní vyšetřování vítá. Slibuje si od něj, že bude zodpovězena otázka, zda generálové spáchali trestný čin a musí být stíháni, nebo jsou naopak bez viny a mohli by se teoreticky vrátit do armády. Seďa proto poslal dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jehož se navíc ptá, proč české kontrarozvědky přes pět let sledovaly Rachardža a nevarovaly vojáky před rizikem, kterému byli vystaveni.

Martin Hádek:

„Rachardžo vyzvídal proti Česku ve prospěch Ruska a policie ho nestíhá? Z armády jsou kvůli tomu vyhozeni tři vlivní generálové s majorkou a policie je nevyslechne? Tohle mi rozum nebere a odporuje to všem zákonným pravidlům.“

Seďa se premiéra ptá i na to, jakou úroveň mělo sledování, „když Rachardžo utekl kontrarozvědce do Moskvy“. Rachardžo až do loňského září pracoval jako psycholog Vězeňské služby. Policie by navíc mohla potvrdit či vyvrátit fámy, že generálové překáželi konkurentům v kariéře, a ti se jich proto šikovně zbavili.

Majorka, která odvolaným generálům postupně vedla kancelář, byla s ruským vyzvědačem Rachardžou údajně v kontaktu. Poté, co špion uprchl do Ruska, museli z armády odejít náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky František Hrabal, národní vojenský představitel při Vrchním velitelství NATO v Evropě Josef Sedlák a první zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš. Armádu opustila i zmíněná majorka.

Generálmajor Josef Prokš, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky ve studiu ČT24
Zdroj: ČT24