Americký radar nahradí počítače v Praze a Hlavenci

Praha - Centrum včasného varování, které nahradí plánovaný americký radar v Brdech, bude v Česku na dvou místech. Jedno počítačové stanoviště by mohlo být ve Společném operačním centru Ministerstva obrany ČR v Praze, druhé v Hlavenci u Staré Boleslavi, kde je velitelství protivzdušné obrany. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Systém včasného varování dává informace o odpálených balistických střelách, které zachycují americké družice. Umí také určit předpokládané místo dopadu.

„Stará Boleslav byla logickou volbou. Sbíhají se sem veškeré informace o obraně našeho vzdušného prostoru. Praha bude mít zase na starost distribuci získaných informací po našem území směrem k našim složkám,“ odůvodnil výběr lokalit Aktuálně.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Systém, který je čistě pasivní, tedy pouze pozorovací prvek v protiraketovém systému, budou v Česku řídit čeští vojáci, pravděpodobně z jednotek protivzdušné obrany. Předběžně se počítá s tím, že by ho mohlo obsluhovat dvacet lidí. Češi by mohli systém spustit už v říjnu 2011.

Od původního plánu na vybudování velkého radaru v Brdech upustili sami Američané poté, co se prezidentem stal Barack Obama.

Umístění v Česku je podle expertů spíše symbolické. České centrum bude informace sdílet se Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany (NORAD), ukrytém na vojenské základně v Cheyenne Mountain. Celý systém poskytují Američané jen dalším čtyřem zemím. Terminály by měly zaznamenávat informace o odpálených balistických střelách některých kategorií v okruhu 3 500 kilometrů od hranic NATO.

Náklady na vybudování, údržbu, provoz zařízení i výcvik personálu v obou centrech by měla až do října 2012 platit americká strana. Po roce 2012 by se pak na financování střediska měla podílet i Česká republika. Náklady na provoz obou stanic se odhadují až na jeden a půl milionu dolarů ročně.

Umístění tohoto prvku protivzdušné obrany nebude podle všeho vyžadovat speciální nové smlouvy, Česko vyjde z těch, které se Spojenými státy uzavřelo už před dvěma lety v rámci dohod o radaru. V tomto případě půjde pouze o technické dohody. „ČR nemá své družice a není schopná registrovat případné nepřátelské aktivity třeba v oblasti Blízkého východu. Z hlediska informovanosti je zapojení do systému velmi důležité a byli bychom blázni, kdybychom se k této možnosti otočili zády,“ řekl již dříve v ČT ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s tím, že každý stát chce přirozeně vědět, zda mu hrozí nějaké konkrétní nebezpečí.

Radar
Zdroj: ČT24