Karlovarský kraj se bojí, že přijde o čtvrtinu lokálek

Karlovy Vary – Správa železniční dopravní cesty sestavila seznam tratí, ze kterých má velmi nízké příjmy od dopravců platících poplatek za použití dopravní cesty a které by bylo výhodné zrušit. Dokument nenašel velké pochopení na karlovarském krajském úřadu, vedení regionu se obává, že by takto mohl přijít až o čtvrtinu regionálních tratí. Podle železniční správy i ministerstva dopravy, pro které SŽDC seznam připravila, ale kraj pouze zbytečně panikaří.

SŽDC zdůraznila, že seznam, který předložila ministerstvu dopravy, není návrhem ke zrušení vyjmenovaných tratí. Podle mluvčího správy Pavla Hally jde o seznam s regionálními železnicemi, o jejichž dalším provozování bude nezbytné jednat za účasti všech zainteresovaných stran, jichž se problém dotýká. „Nikdo tedy zatím neřekl, že se nějaká konkrétní trať bude rušit,“ konstatoval Halla.

Na seznamu málo výnosných tratí SŽDC se ocitly dráhy Mariánské Lázně – Karlovy Vary, Vojtanov – Františkovy Lázně, Tršnice – Luby u Chebu, Chodov – Nová Role, Merklín – Dalovice a Nové Sedlo – Loket. „Zrušení dopravy by znamenalo pokles dopravního výkonu u Českých drah o 13 procent, u Viamontu až o 58 procent. V rámci celého regionu by se snížil objem dopravy na železnici o 25 procent,“ shrnul náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Největší problémy má kraj i jeho obyvatelé s tím, že mezi málo výnosnými tratěmi je i ta, která spojuje Karlovy Vary a Mariánské Lázně, vlaky navíc zastavují v turisticky atraktivním Bečově. Podle starostky Olgy Halákové tam veřejnou dopravou přijede ročně 45 tisíc lidí, většina z nich vlakem.

SŽDC ale ujistila, že se žádné rušení tratí zatím neplánuje a kraj bude ke všem jednáním přizván. Podobně hovoří také ministerstvo dopravy, které si seznam nevýnosných tratí objednalo. „V tuto chvíli tvrdit, že ministerstvo dopravy cokoliv nařizuje nebo diktuje, není nic jiného než zbytečná panika,“ řekl mluvčí úřadu Jakub Ptačinský.

Přes ujištění SŽDC, že o lokálky v dohledné době nepřijde, chce Karlovarský kraj doporučit ostatním regionům, aby se preventivně písemně přihlásily Drážnímu úřadu jako účastníci možných řízení o rušení tratí.

Seznam ohrožených tratí
Zdroj: ČT24