Povodně můžou opět zasáhnout sever Čech, varují meteorologové

Praha – Meteorologové znovu varují před povodněmi, pohotovost platí až do odvolání pro Ústecký a Liberecký kraj. Večer mohou dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity také řeky v jižních, středních a východních Čechách a také na Vysočině. V noci na sobotu pak vydatný déšť zasáhne většinu Česka. Odborníci varují vodáky, aby se v těchto dnech nezdržovali v okolí řek.

„Srážkové úhrny mohou zejména na návětrné straně Šumavy a v bouřkách ojediněle dosáhnout až 30 milimetrů za šest hodin. Vzhledem k nasycení některých povodí v důsledku předchozích srážek může být postupně dosaženo 1. stupně povodňové aktitivy, v severních Čechách ojediněle až druhé,“ uvedli meteorologové. 

Od pátečních 21:00 hodin platí povodňová bdělost také pro toky ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Pardubickém kraji a také na Vysočině. Deště budou vydatné zejména v Plzeňském a Jihočeském kraji. Největší ohrožení však platí pro Ústecký a Liberecký kraj. Zde se přitom tento měsíc ničivé povodně už jednou prohnaly, způsobily škody nejméně za 6,5 miliardy korun. Pět lidí při nich zemřelo. 

Meteorologové varují před dalšími dešti (zdroj: ČT24)

Odborníci proto pro tyto dny doporučují lidem, aby sledovali předpovědi počasí v médiích, řidiči by měli při silném dešti snížit rychlost. Nedoporučuje se ani koupání v řekách, stejně jako jízda na lodích.