O 27 míst v Senátu bude bojovat 227 kandidátů

Praha - O 27 senátorských křesel bude v podzimních volbách bojovat celkem 227 kandidátů. Při minulých volbách jich bývalo kolem dvou set. Vyřazen byl jen nezávislý kandidát Roman Gawlas na Frýdecko-Místecku, v zákonné lhůtě nedodal všechny potřebné náležitosti. Ve všech obvodech mají své kandidáty ČSSD, ODS a KSČM, TOP 09 a Věci veřejné se například na Pardubicku nebo Orlickoústecku dohodly na podpoře jednoho z uchazečů.

Strana v čele s Radkem Johnem nominovala dvacítku kandidátů, podobně jako lidovci. Dva tucty kandidátů má Suverenita Jany Bobošíkové, Strana zelených se spokojila jen se třemi nominacemi.

Největší konkurence bude na Kutnohorsku, kde je k volbám připuštěno 12 uchazečů, mezi nimi bývalá místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová, šéfka lidovců Michaela Šojdrová nebo další exposlankyně Olga Zubová. Nejmenší výběr budou mít voliči na Berounsku a Mělnicku, kde je jen šest kandidátů.

V průměru ovšem připadá v letošních volbách na jeden mandát osm až devět uchazečů. K nejsledovanějším soubojům o křeslo v Senátu budou patřit ty na Kutnohorsku, Českokrumlovsku nebo Liberecku. Kutnohorsko láká svým dámským soupeřením, na Českokrumlovsku nasadila ČSSD proti senátorovi a starostovi Hluboké nad Vltavou Tomáši Jirsovi (ODS) svého bývalého předsedu, někdejšího eurokomisaře a expremiéra Vladimíra Špidlu.

Na Liberecku proti předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS) kandiduje hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Podobně jeho kolegové Martin Tesařík a Jaroslav Palas chtějí zabránit ve znovuzvolení senátorů ODS Janu Hálkovi a Jiřímu Žákovi v Olomouci a na Bruntálsku. Alespoň krajské radní nasadila ČSSD proti místopředsedům Senátu Jiřímu Liškovi a Jiřímu Šnebergrovi (oba ODS) v Jičíně a na Plzeňsku.

V Praze 6 chce místo po nynějším poslanci a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi obhájit za TOP 09 dosavadní kutnohorský senátor Bedřich Moldan, proti sobě má například exministra zahraničí Jana Kohouta (ČSSD). Na Blanensku obě největší strany nasadily bývalé sportovce Jozefa Regece a Karla Jarůška, na Brněnsku lékaře Jana Žaloudíka a Tomáše Julínka.

Na Pardubicku má nejsilnější stranickou podporu bývalý rektor tamní univerzity Jiří Málek (za VV). K nejznámějším kandidátům Věcí veřejných patří někdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec, který by se v případě zvolení vrátil do horní komory po europoslaneckém angažmá. TOP 09 má ve hře celkem pět senátorů včetně Jaromíra Štětiny v Praze 10, řadu lékařů nebo starostu Strážnice Rista Ljasovského. Komunisté mají mezi svými kandidáty regionální zastupitele nebo bývalé poslance.

Lidovci se spoléhají v Brně na bývalého hejtmana Stanislava Juránka. Na Jihlavsku, kde svedou souboj bývalý hejtman Miloš Vystrčil (ODS) s bývalým primátorem Vratislavem Výborným (za ČSSD), nasadili bývalého místopředsedu sněmovny Jana Kasala.

Volby do Senátu budou v půli října společně s komunálními volbami. Lidé v nich určí, zda v horní komoře udrží pravice většinu, kterou získala květnovými volbami i ve sněmovně. Šanci zvrátit poměr sil má ale levice. Nejsilnější senátorskou frakcí by se mohla stát ČSSD s 29 senátory, neboť žádný mandát neobhajuje. Ve snaze získat nové do voleb nasadila i tři své hejtmany. V opačné situaci je ODS - mandát končí 19 ze 36 členů její frakce. Podobně Klub TOP 09 a Starostové bude obhajovat šest senátorských křesel, což jsou dvě třetiny počtu jeho členů.