Podvodníci mají zálusk na byty seniorů

Praha – V Česku se objevil nový způsob, jak připravit seniory o byt. Firma nebo podnikatel jim nabídne, že za ně bude platit nájem. Oni na ně na oplátku byt převedou a budou v něm moct dožít. Seniorské organizace před podobnými transakcemi varují. Už se totiž objevují případy, kdy na to důvěřiví senioři doplatili, a scénář je vždy podobný.

Společnost, podnikatel nebo i soused nabídne, že odkoupí byt v privatizaci nebo družstevní podíl. Za to slíbí, že bude za seniora platit nájem a nechá ho v bytě dožít. Jenže starý člověk si už neohlídá, aby ve smlouvě byl právě tento klíčový bod dobře ošetřen. Pak mu totiž hrozí, že nový majitel ho z bytu vyhodí. Rada seniorů řeší dva takové případy, další kauzu podvedené seniorky zase bytová poradna sdružení Život 90.

Třeba v pražském centru se přitom v poslední době objevují ve schránkách seniorů letáky, které nabízejí placení nájmu. V časopise určeném výhradně pro seniory chtěla jiná společnost otisknout reklamní článek s názvem Peníze pro seniory. Nabízí netradiční odkup nemovitostí a láká na to, že ze získaných peněz si mohou dopřát lepší zdravotní péči nebo dovolenou. „Nám přišel tento postup neetický, zvlášť proto, že inzerent to chtěl vydat jako redakční článek, ne jako placenou inzerci,“ řekl šéfredaktor časopisu VitalPlus Jiří Hrabě.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Seniorské organizace vyzývají k velké obezřetnosti. Doporučují na inzeráty a nabídky okamžitě nereagovat, ale poradit se s právníkem, bytovými poradnami nebo seniorskými linkami důvěry. „Trestný čin to není, ale může se stát, že za ně ten nájem nezaplatí, a pokud podle zákona třikrát nezaplatíte, může vás pronajímatel vystěhovat, tak je to velmi nebezpečné,“ varuje předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Policie podobné letáky a inzeráty neřeší. Zabývá se jimi až v konkrétním případě, kdy je spáchán trestný čin.