Příručka radí policistům důsledné potírání toxikomanie

Praha – Důsledně postihovat kouření marihuany na veřejnosti a jednat s toxikomany rázně, ale ne arogantně. To je poselství nové příručky, kterou by se měli policisté řídit. Národní protidrogová centrála (NPC) v ní pochůzkářům radí, aby dali lidem na vědomí, že ani držení malého množství drogy není legální.

Osmistránková příručka s názvem Důsledně proti toxikomanii je velká jako služební průkaz. Policista ji tak může kdykoli během služby vytáhnout a zopakovat si zákonný postup. Brožurek nechala centrála vyrobit asi 26 tisíc kusů, pro všechny pořádkové a dopravní policisty, jedna přišla na 70 haléřů.

Základní informací je, že přechovávání drog pro vlastní potřebu je vždy protiprávní. „V malém množství podle zákona o přestupcích, v množství větším než malém podle trestního zákoníku. Sušení konopí je výrobou psychotropní látky a je trestným činem bez ohledu na množství,“ uvedli odborníci Národní protidrogové centrály (NPC).

Podle šéfa NPC Jakuba Frydrycha se v Česku rozšířil omyl, že držení menšího množství drogy je legální. Příručka radí policistům, aby člověka, který třeba kouří marihuanu na veřejnosti, upozornili na to, že jedná protiprávně. Následovat by měla kontrola, jestli nemá dotyčný zbraň, prověření totožnosti a sepsání záznamu.