Ovoce je nejméně za posledních pět let. Nebude pálenka

Praha - Pěstitelé ovoce a majitelé palíren hodnotí letošní úrodu jako nejhorší za posledních pět let. Zatímco loni touto dobou palírny neměly o zákazníky nouzi, nyní většinou zejí prázdnotou. Nedostatek působí, že ovoce je dražší, a ti, kteří chtějí pálit kořalku ve velkém, musí nakupovat v zahraničí. „Samozřejmě provoz se hodně omezí. Pořád doufáme, že lidé si něco seženou a objednávky přijdou,“ říká Josef Jašek, jednatel palírny v Samotiškách. Ta pracovala loni každý den na plné obrátky, v současnosti je v činnosti pouze dvakrát týdně.

„Já pálím každoročně broskve. Letos toho je tak čtvrtina. Loni jsem pálil 200 litrů, letos 50,“ říká zahrádkář Václav Vyhlídal. Příčin letošní neúrody je několik. Hlavním důvodem jsou extrémní výkyvy počasí a teplot. „Všichni víme, že jaro bylo chladné a studené a nedošlo k opylení, a když nedojde k opylení, není ovoce,“ vysvětluje Jaroslav Rod, předseda Českého zahrádkářského svazu v Olomouci.

Kromě broskví a meruněk se neurodily ani švestky, třešně, višně a také je velmi málo ořechů. „Výnosy jsou skutečně katastrofální, až snad u jabloní je třeba udělat výjimku,“ říká dále Jaroslav Rod.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Podle české ovocnářské unie se špatná úroda určitě promítne do cen ovoce či výrobků. Do jaké výše, to si ale zatím ovocnáři netroufají odhadnout. „Například u meruněk bude sklizeno 45 procent z normálu a u švestek bude rozdíl oproti dlouhodobému normálu asi 6 až 10 procent,“ informuje Ivo Pokorný, místopředseda Ovocnářské unie České republiky.

Větší likérky situaci řeší například tak, že ovoce vykupují v zahraničí a spoléhají na zásoby destilátů z předchozích let, kdy byla spíše nadúroda.