ČD budou v určitých případech odškodňovat cestující

Praha – Cestující Českých drah začnou ve vybraných vlacích dostávat peníze, pokud do svého cíle dorazí pozdě. Ale ne vždy, vlak musí meškat jen kvůli chybě drah, ne kvůli výlukám na trati. Píše to internetový server iDnes.cz. Dráhy spustí novinku 20. září v rámci všech vlaků kategorie SuperCity, EuroCity a InterCity. Platit cestujícím budou například i za špatnou kvalitu vlaku. U všech souprav dostanou cestující 100 korun například v případě nefunkční klimatizace.

„O odškodné budou moci žádat cestující s jízdenkami v hodnotě nad 300 korun na osobu, cestující s Kilometrickou bankou s odpočtem nejméně 300 kilometrů na osobu, držitelé síťových jízdenek In-gold a In-gold Bussines,“ vysvětlil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Nejrychleji ke kompenzaci přijdou cestující vlaků SuperCity, tedy pendolin. Stokorunu získají už za půlhodinové meškání. U vlaků EC/IC bude mít pasažér nárok na slevu při nejméně hodinovém zpoždění. Pro cestujícího to bude znamenat kompenzaci 50 korun, při dvojnásobném zpoždění stokorunu.

Nově lidé budou mít i slevu za nepohodlí způsobené mimořádnou závadou. U pendolin dostanou zpět plnou cenu místenky v případě nasazení náhradní soupravy. U všech vlaků dostanou 100 korun za nefunkční klimatizaci v létě nebo za nefunkční topení v zimě, píše server.

Odškodnění získají jen cestující za zpoždění způsobené Českými drahami. Například za výluky lidé nedostanou nic. „Kompenzovat tak nebude možné například zdržení vlaku ze zahraničí, zpoždění způsobená zásahem takzvané vyšší moci, jako jsou nehody, usmrcení osob v kolejišti, vichřice a povodně,“ řekl iDnes.cz Štáhlavský.

V určitých případech proplatí ČD i cestu taxíkem

Všichni cestující bez ohledu na typ vlaku mohou využít i novinku pro případ ujetí posledního přípoje. Dráhy garantují zajištění dopravy do cílové stanice náhradním vlakovým spojem, autobusem nebo i spojem jiného dopravce. „V takovém případě České dráhy následně proplatí náklady za cestu s jiným dopravcem. V mimořádných případech tak budou moci cestující dojet do svého cíle i taxíkem,“ upřesnil Štáhlavský.

Šťáhlavský zdůraznil, že novinka není reakcí na platnou evropskou vyhlášku, která přikazuje železničním dopravcům vyplácet kompenzaci za zpoždění v mezinárodní dopravě. „Není to reakce na tuto vyhlášku, u ní je ve vnitrostátní dopravě pětiletý odklad. Je to příprava na konkurenční prostředí,“ vysvětlil. Podle zákona dosud nemají dráhy povinnost odškodňovat lidi ve vnitrostátní dopravě. V mezinárodní dopravě jsou kompenzace vyšší: za zpoždění musí dráhy vyplatit nejméně čtvrtinu ceny jízdenky, která stojí nejméně 16 euro (zhruba 400 korun).

Toaleta na trase Berlín, Praha, Budapešť
Zdroj: ČT24