Klaus chystá projev ve sněmovně, poprvé od roku 2003

Praha - Prezident Václav Klaus se chystá vystoupit v úterý 7. září v Poslanecké sněmovně s projevem o směřování země. Uvedly to webové stránky týdeníku Reflex. Mluvčí hlavy státu Radim Ochvat informaci potvrdil s tím, že prezident poslance osloví v 11:00. Vystoupení prezidenta bude podle všeho netradiční politickou událostí, protože naposledy v Poslanecké sněmovně promluvil v říjnu 2003, ještě před vstupem do Evropské unie.

„Prezident republiky připravuje skutečně na příští týden projev pro Poslaneckou sněmovnu, ale žádné podrobnosti k obsahu vystoupení vám zatím neřeknu,“ citují stránky Reflexu prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. „Pan prezident vystoupí v souvislosti se zahájením práce nové Poslanecké sněmovny,“ poznamenal Ochvat.

Klaus naposledy ve sněmovně promluvil v říjnu 2003. Poslance přímo neoslovil ani v souvislosti s politickým vývojem okolo složitého formování vlády někdejšího premiéra Mirka Topolánka ani ve chvílích jejího pádu a vzniku úřednické vlády Jana Fischera. Sněmovně přímo nesdělil ani svůj pohled na Lisabonskou smlouvu v době její ratifikace.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová svolala na příští úterý mimořádnou schůzi dolní parlamentní komory. Poslanci na ní budou opakovaně volit nového veřejného ochránce práv a projednají i novelu zákona o veřejných zakázkách, která brání některým akciovým společnostem ucházet se o tyto zakázky.